Biztonságos óvszerhasználat

A gumióvszer használata – azon kívül, hogy a nem kívánt terhesség megelőzhető vele – kb. 90%-os biztonsággal képes megakadályozni a szexuális úton terjedő betegségeket. Ennek feltétele a helyes óvszerhasználat.

 • Ha még sohasem használt gumióvszert, először egyedül próbálja ki nyugodt körülmények között!
 • Legyen kéznél a közösülés előtt! Legyen kéznél tartalék is!
 • Óvatosan bontsa ki a fóliatasakot!
 • Ne szakítsa ki az óvszert körömmel, ékszerrel, bármivel!
 • Ne tekerje le, mielőtt felhúzná!
 • Az óvszer végén lévő zsákból szorítsa ki a levegőt, különben használat közben kiszakadhat!
 • Csak teljesen merev péniszre húzza fel!
 • Húzza vissza a fitymát!
 • Az óvszert helyezze a makkra, majd lefelé görgetve húzza fel a pénisz tövéig!
 • Szorítsa ki a légbuborékot!
 • Csak vizes síkosítókat használjon! A vazelint, olajak, krémek tönkretehetik az óvszer anyagát!
 • Magömlés után a lehető legrövidebb időn belül húzza ki a péniszt, amíg még merev!
 • Egy óvszert csak egyszer használjon!
 • Óvszerszakadás esetén a péniszt azonnal ki kell húzni! A szakadt óvszert eltávolítani, és egy papírzsebkendőbe csomagolva kidobni! A közösülés folytatásához a péniszt meg kell mosni szappannal, és új óvszert kell használni!

A gumióvszer használata kb. 90%-os biztonsággal képes megakadályozni a szexuális úton terjedő betegségeket!sülő betegek, vérzékenyek, és szexuális magatartásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyek, intravénás kábítószer-élvezők számára, továbbá azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatitis B előfordulása jelentős.

Mi a PrEP?

Az angol neve alapján (pre-exposure prophylaxis) PrEP-nek nevezett gyógyszer egy HIV-fertőzést megelőző eszköz, egy tabletta, amely antiretrovirális hatóanyagokkal védi a HIV-negatív embereket a HIV-fertőzéstől. Az antiretrovirális (ARV) szereket akkor szedik az emberek, amikor ki vannak téve a HIV-fertőzés kockázatának, és azért szedik, hogy csökkentsék a megfertőződés kockázatát.
A PrEP rendkívül hatékony a HIV-fertőzés szexuális úton történő átvitelének megakadályozásában, mindaddig, amíg a gyógyszert rendszeresen, a tájékoztatóban megadott módon szedik. Mindazonáltal a PrEP nem véd meg a HIV-en kívül más szexuálisan átvihető fertőzésektől vagy a teherbe eséstől.
Összefoglalásként, tehát a PrEP egy olyan egy tabletta, aminek a szedésével megelőzhető a HIV-fertőzés. Ezt a tablettát csak HIV-negatív személyek szedhetik, hogy megvédjék magukat a fertőzéstől.
A PrEP csak a HIV ellen véd, más nemi betegségek ellen nem.
További információk: https://www.poz.com/basics/hiv-basics/pep-prep
A PrEP felírására is van lehetőség: Belvárosi Orvosi Centrumban – Prep konzultáció után, infektológus szakorvos által kiértékelt előzetes laboratóriumi vizsgálatok után receptre kiváltható készítmény.

 

PEP

Expozíció utáni megelőzés (PEP): Post-expozíciós profilaxis: A PEP magában foglalja az antiretrovirális gyógyszerek rövid időn belüli megkezdését, általában egy hónapon keresztül, a magas kockázatú expozíció után. A hatékonyság érdekében a PEP-et azonnal el kell indítani a lehetséges expozíció után, legfeljebb 72 óra után.
Ha azt állítja, hogy magas volt a HIV-fertőzés kockázata – mert nem ismert és/vagy nem kezelt HIV-pozitív partnerrel történő szexuális kapcsolata volt; receptív anális szex óvszer nélkül olyan partnerrel, akinek a HIV státuszát nem ismerte, nem ismert és/vagy nem kezelt HIV-pozitív, vagy ha megosztott tűt használt intravénás drog használatakor, olyan emberrel, aki nem ismert és/vagy nem kezelt HIV-pozitív – vegye fel a kapcsolatot egészségügyi szolgáltatóval a lehető leghamarabb a helyi kórház ambulanciáján.
Budapesten az eddig is elérhető központi Intézményben folyik a HIV kezelés, emellett három vidéki nagyváros Kórházaiban is lehetőség van rendszeres ellenőrzésekre, vizsgálatokra, különös tekintettel a HIV-vel összefüggő betegségekre. Egyrészt kópiaszám és T-sejtszám meghatározás céljából, illetőleg, minden egyéb más kollaterális betegség és probléma esetén, bizalommal fordulhatnak a regionális központokhoz. HIV terápiára, azaz a gyógyszerek felírására és a gyógyszerek beállítására a Decentrumokban is van lehetőség.

A PEP felírására is itt van lehetőség: Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, HIV/AIDS ambulancia, Dr. Szlávik János Osztályvezető főorvos Munkanapokon: 7 -11.00 óra között, Cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út (régi Gyáli út) 5-7. 14. épület
Tel.1: 06-1/455-8152; Tel.2.:06-1/455-8192; 06-1/455-8163

 

Veszélyes kapcsolatok

A szexuális kapcsolatok minden esetben magukban hordozzák a szexuális úton terjedő fertőzések átvitelének lehetőségét. Hosszú távú, kiegyensúlyozott, kölcsönösen monogám kapcsolat esetén ez a veszély kisebb. Vannak azonban bizonyos típusú szexuális együttlétek, amelyeknél a fertőzésveszély sokszoros. Ezeket kerüljük, ha tehetjük. Ha nem tudjuk elkerülni, tegyünk meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében, használjunk gumióvszert!

Veszélyes kapcsolatnak tekinthetők minden esetben a szexuális együttlétek:

Prostituálttal

Prostituálttal történő közösülés még rendszeres orvosi ellenőrzés esetén is veszélyforrásnak tekintendő, ugyanis ha a HIV fertőzést követő 5-8 héten belül végezték a vizsgálatot, akkor az negatív eredményt fog adni, holott a vírus már a szervezetben van és a fertőzés továbbadható.

Biszexuális partnerrel

A statisztikák szerint a HIV fertőzés és a hepatitis gyakorisága magasabb a biszexuális emberek között, ezért a biszexuális partnerrel való szexuális együttlét mindenképpen fokozott kockázatúnak tekintendő.

Intravénás drogot használó partnerrel

Az intravénás kábítószert használók köre a HIV és a hepatitis szempontjából különösen magas kockázatú csoportnak számít, ezért az ebbe a csoportba tartozó személyekkel történő közösülés lehetőség szerint kerülendő, illetve a feltétlen óvatosság ajánlott. Bármely intravénás drogot használó fertőzéshordozó lehet, még negatív teszt esetén is, a fertőzést követő 6-8 hetes periódus miatt, amikor a vírus jelenléte még nem mutatható ki semmilyen módszerrel.

Magas HIV fertőzöttségű országból származó külföldivel

A világ számos országában vannak különösen fertőzött területek. HIV fertőzés szempontjából kiemelten veszélyesnek tekinthetjük az afrikai kontinens országait, egyes távol-keleti országokat, de sajnos, az utóbbi időszakban egyes szomszédos országokban is igen gyorsan emelkedik a HIV fertőzöttek száma. Volt rá példa, hogy házasságban élő, egyébként monogám férjnek elegendő volt egyetlen félrelépés egy szex-turizmusáról ismert távol-keleti országban, és hazatérése után hónapokkal, az első panaszok jelentkezésekor diagnosztizálták a HIV fertőzést és az AIDS-et.

Partnereit gyakran váltogatóval

A szexuális partnerek gyakori váltogatása a promiszkuitás gyakorlatilag lehetetlenné teszi a fertőzések biztonságos elkerülését.

 

Ne feledjük: a szexuális úton terjedő fertőzésekhez elég egyetlenegyszer figyelmen kívül hagyni az óvatossági szabályokat! Egyetlen hiba végzetes lehet!

Terhesség, családtervezés és a HIV

Ha a kismama HIV fertőzött, a vírus akár a terhesség, akár a szoptatás során megfertőzheti a magzatot, illetve a csecsemőt.
Bár a magzat és az anya vére elvileg nem keveredik, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az anya HIV fertőzöttsége esetén komoly veszélye van annak, hogy az újszülött fertőzötten jöjjön a világra.
A fertőzött anya a vírust az anyatejjel is átadhatja. A szülést követően a biztonságos szexuális élettel kapcsolatos szabályok betartására nem csak az önmagunkkal és partnerünkkel szembeni, hanem a gyermekeink életéért való felelősségünk is kötelez.
A terhesség felelősségteljes, megelőző szemléletű vállalásának részévé kell válnia a felmerülő gyanú esetén elvégzendő HIV-szűrővizsgálatnak.

 

Védőoltás

Az  itt található Intézetben, vagy háziorvosánál kérheti a Hepatitis B védőoltás beadását.

Javasolt a hepatitisz B elleni védőoltás (aktív immunizálás) egészségügyi dolgozók, művese kezelésben részesülő betegek, vérzékenyek, és szexuális magatartásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyek, intravénás kábítószer-élvezők számára, továbbá azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatitis B előfordulása jelentős.

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

 

Kérjük klienseinket, hogy a járványügyi intézkedéseket szem előtt tartva, mindannyiunk érdekében kövessék szigorúan az alábbi utasításokat: Átmenetileg jelige alapú előjegyzést vezetünk be.

 

Honlapunkon a következő linken IDŐPONTFOGLALÁS foglalhatnak időpontot.

 

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak.

 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat. Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépés kizárólag szájmaszkban, vagy az arcot (száj- és orrnyílást együttesen) eltakaró kendőben lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel!

 

A Karolina Rendelő előtti várakozás közben kérjük egymástól tartani a biztonságos 2 méteres távolságot.

 

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan!

 

Köszönjük együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!

Tájékoztatás a Karolina Rendelő működéséről a járványügyi veszélyhelyzet alattTISZTELT KLIENSEINK!

Tájékoztatás a Karolina Rendelő működéséről a járványügyi veszélyhelyzet alatt


TISZTELT KLIENSEINK!

 

 Az alábbi intézkedéseket vegyék figyelembe és a megváltozott működési rendünk szerint vegyék igénybe a Karolina Rendelő ellátását.

 

Kérjük klienseinket, hogy a járványügyi intézkedéseket szem előtt tartva, mindannyiunk érdekében kövessék szigorúan az alábbi utasításokat: Átmenetileg jelige alapú előjegyzést vezetünk be.

 

Honlapunkon az alábbi linken
IDŐPONTFOGLALÁS
foglalhatnak időpontot.

 

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. KERESSÉK A SPAMEK, ILLETVE LEVÉLSZEMÉT KÖZÖTT IS!

 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat.

 

Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépés kizárólag szájmaszkban, vagy az arcot (száj- és orrnyílást együttesen) eltakaró kendőben lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel!

 

A Karolina Rendelő előtti várakozás közben kérjük egymástól tartani a biztonságos 2 méteres távolságot.

 

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan! Kérjük, kísérő nélkül érkezzen.

 

Hogy csökkentsük a kontaktusok számát, a gyorsteszt eredményét aznapi kiadással elektronikus úton küldjük el.

 

Mindannyiunk érdeke, hogy közös együttműködéssel, minimálisra csökkentsük a COVID_19 járvány terjedését.

 

Amennyiben az alábbi állítások egyike igaz Önre, NE jöjjön tesztre: az elmúlt 1 hétben légúti fertőzésre utaló tünetei (láz, köhögés, akut légúti nehézsége volt) vagy ilyen személlyel kerültek kapcsolatba Kérjük Önöktől, hogy kerüljék a testi – fizikai kontaktust!

 

Orvosaink és Dolgozóink maximálisan betartják a fokozott biztonsági előírásokat.

 

Köszönjük szíves együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!