Biztonságos óvszerhasználat

A gumióvszer használata – azon kívül, hogy a nem kívánt terhesség megelőzhető vele – kb. 90%-os biztonsággal képes megakadályozni a szexuális úton terjedő betegségeket. Ennek feltétele a helyes óvszerhasználat.

 • Ha még sohasem használt gumióvszert, először egyedül próbálja ki nyugodt körülmények között!
 • Legyen kéznél a közösülés előtt! Legyen kéznél tartalék is!
 • Óvatosan bontsa ki a fóliatasakot!
 • Ne szakítsa ki az óvszert körömmel, ékszerrel, bármivel!
 • Ne tekerje le, mielőtt felhúzná!
 • Az óvszer végén lévő zsákból szorítsa ki a levegőt, különben használat közben kiszakadhat!
 • Csak teljesen merev péniszre húzza fel!
 • Húzza vissza a fitymát!
 • Az óvszert helyezze a makkra, majd lefelé görgetve húzza fel a pénisz tövéig!
 • Szorítsa ki a légbuborékot!
 • Csak vizes síkosítókat használjon! A vazelint, olajak, krémek tönkretehetik az óvszer anyagát!
 • Magömlés után a lehető legrövidebb időn belül húzza ki a péniszt, amíg még merev!
 • Egy óvszert csak egyszer használjon!
 • Óvszerszakadás esetén a péniszt azonnal ki kell húzni! A szakadt óvszert eltávolítani, és egy papírzsebkendőbe csomagolva kidobni! A közösülés folytatásához a péniszt meg kell mosni szappannal, és új óvszert kell használni!

A gumióvszer használata kb. 90%-os biztonsággal képes megakadályozni a szexuális úton terjedő betegségeket!sülő betegek, vérzékenyek, és szexuális magatartásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyek, intravénás kábítószer-élvezők számára, továbbá azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatitis B előfordulása jelentős.

Mi a PrEP?

Az angol neve alapján (pre-exposure prophylaxis) PrEP-nek nevezett gyógyszer egy HIV-fertőzést megelőző eszköz, egy tabletta, amely antiretrovirális hatóanyagokkal védi a HIV-negatív embereket a HIV-fertőzéstől. Az antiretrovirális (ARV) szereket akkor szedik az emberek, amikor ki vannak téve a HIV-fertőzés kockázatának, és azért szedik, hogy csökkentsék a megfertőződés kockázatát.
A PrEP rendkívül hatékony a HIV-fertőzés szexuális úton történő átvitelének megakadályozásában, mindaddig, amíg a gyógyszert rendszeresen, a tájékoztatóban megadott módon szedik. Mindazonáltal a PrEP nem véd meg a HIV-en kívül más szexuálisan átvihető fertőzésektől vagy a teherbe eséstől.
Összefoglalásként, tehát a PrEP egy olyan egy tabletta, aminek a szedésével megelőzhető a HIV-fertőzés. Ezt a tablettát csak HIV-negatív személyek szedhetik, hogy megvédjék magukat a fertőzéstől.
A PrEP csak a HIV ellen véd, más nemi betegségek ellen nem.
További információk: https://www.poz.com/basics/hiv-basics/pep-prep
A PrEP felírására is van lehetőség: Belvárosi Orvosi Centrumban – Prep konzultáció után, infektológus szakorvos által kiértékelt előzetes laboratóriumi vizsgálatok után receptre kiváltható készítmény.

 

PEP

Expozíció utáni megelőzés (PEP): Post-expozíciós profilaxis: A PEP magában foglalja az antiretrovirális gyógyszerek rövid időn belüli megkezdését, általában egy hónapon keresztül, a magas kockázatú expozíció után. A hatékonyság érdekében a PEP-et azonnal el kell indítani a lehetséges expozíció után, legfeljebb 72 óra után.
Ha azt állítja, hogy magas volt a HIV-fertőzés kockázata – mert nem ismert és/vagy nem kezelt HIV-pozitív partnerrel történő szexuális kapcsolata volt; receptív anális szex óvszer nélkül olyan partnerrel, akinek a HIV státuszát nem ismerte, nem ismert és/vagy nem kezelt HIV-pozitív, vagy ha megosztott tűt használt intravénás drog használatakor, olyan emberrel, aki nem ismert és/vagy nem kezelt HIV-pozitív – vegye fel a kapcsolatot egészségügyi szolgáltatóval a lehető leghamarabb a helyi kórház ambulanciáján.
Budapesten az eddig is elérhető központi Intézményben folyik a HIV kezelés, emellett három vidéki nagyváros Kórházaiban is lehetőség van rendszeres ellenőrzésekre, vizsgálatokra, különös tekintettel a HIV-vel összefüggő betegségekre. Egyrészt kópiaszám és T-sejtszám meghatározás céljából, illetőleg, minden egyéb más kollaterális betegség és probléma esetén, bizalommal fordulhatnak a regionális központokhoz. HIV terápiára, azaz a gyógyszerek felírására és a gyógyszerek beállítására a Decentrumokban is van lehetőség.

A PEP felírására is itt van lehetőség: Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, HIV/AIDS ambulancia, Dr. Szlávik János Osztályvezető főorvos Munkanapokon: 7 -11.00 óra között, Cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út (régi Gyáli út) 5-7. 14. épület
Tel.1: 06-1/455-8152; Tel.2.:06-1/455-8192; 06-1/455-8163

 

Veszélyes kapcsolatok

A szexuális kapcsolatok minden esetben magukban hordozzák a szexuális úton terjedő fertőzések átvitelének lehetőségét. Hosszú távú, kiegyensúlyozott, kölcsönösen monogám kapcsolat esetén ez a veszély kisebb. Vannak azonban bizonyos típusú szexuális együttlétek, amelyeknél a fertőzésveszély sokszoros. Ezeket kerüljük, ha tehetjük. Ha nem tudjuk elkerülni, tegyünk meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében, használjunk gumióvszert!

Veszélyes kapcsolatnak tekinthetők minden esetben a szexuális együttlétek:

Prostituálttal

Prostituálttal történő közösülés még rendszeres orvosi ellenőrzés esetén is veszélyforrásnak tekintendő, ugyanis ha a HIV fertőzést követő 5-8 héten belül végezték a vizsgálatot, akkor az negatív eredményt fog adni, holott a vírus már a szervezetben van és a fertőzés továbbadható.

Biszexuális partnerrel

A statisztikák szerint a HIV fertőzés és a hepatitis gyakorisága magasabb a biszexuális emberek között, ezért a biszexuális partnerrel való szexuális együttlét mindenképpen fokozott kockázatúnak tekintendő.

Intravénás drogot használó partnerrel

Az intravénás kábítószert használók köre a HIV és a hepatitis szempontjából különösen magas kockázatú csoportnak számít, ezért az ebbe a csoportba tartozó személyekkel történő közösülés lehetőség szerint kerülendő, illetve a feltétlen óvatosság ajánlott. Bármely intravénás drogot használó fertőzéshordozó lehet, még negatív teszt esetén is, a fertőzést követő 6-8 hetes periódus miatt, amikor a vírus jelenléte még nem mutatható ki semmilyen módszerrel.

Magas HIV fertőzöttségű országból származó külföldivel

A világ számos országában vannak különösen fertőzött területek. HIV fertőzés szempontjából kiemelten veszélyesnek tekinthetjük az afrikai kontinens országait, egyes távol-keleti országokat, de sajnos, az utóbbi időszakban egyes szomszédos országokban is igen gyorsan emelkedik a HIV fertőzöttek száma. Volt rá példa, hogy házasságban élő, egyébként monogám férjnek elegendő volt egyetlen félrelépés egy szex-turizmusáról ismert távol-keleti országban, és hazatérése után hónapokkal, az első panaszok jelentkezésekor diagnosztizálták a HIV fertőzést és az AIDS-et.

Partnereit gyakran váltogatóval

A szexuális partnerek gyakori váltogatása a promiszkuitás gyakorlatilag lehetetlenné teszi a fertőzések biztonságos elkerülését.

 

Ne feledjük: a szexuális úton terjedő fertőzésekhez elég egyetlenegyszer figyelmen kívül hagyni az óvatossági szabályokat! Egyetlen hiba végzetes lehet!

Terhesség, családtervezés és a HIV

Ha a kismama HIV fertőzött, a vírus akár a terhesség, akár a szoptatás során megfertőzheti a magzatot, illetve a csecsemőt.
Bár a magzat és az anya vére elvileg nem keveredik, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az anya HIV fertőzöttsége esetén komoly veszélye van annak, hogy az újszülött fertőzötten jöjjön a világra.
A fertőzött anya a vírust az anyatejjel is átadhatja. A szülést követően a biztonságos szexuális élettel kapcsolatos szabályok betartására nem csak az önmagunkkal és partnerünkkel szembeni, hanem a gyermekeink életéért való felelősségünk is kötelez.
A terhesség felelősségteljes, megelőző szemléletű vállalásának részévé kell válnia a felmerülő gyanú esetén elvégzendő HIV-szűrővizsgálatnak.

 

Védőoltás

Az  itt található Intézetben, vagy háziorvosánál kérheti a Hepatitis B védőoltás beadását.

Javasolt a hepatitisz B elleni védőoltás (aktív immunizálás) egészségügyi dolgozók, művese kezelésben részesülő betegek, vérzékenyek, és szexuális magatartásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyek, intravénás kábítószer-élvezők számára, továbbá azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatitis B előfordulása jelentős.

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be. 

Honlapunkon az IDŐPONTFOGLALÁS linken foglalhatnak időpontot.

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat. Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel!

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan!

Köszönjük együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!

TISZTELT KLIENSEINK!TISZTELT KLIENSEINK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be, 5 perces időpontokkal. 

Honlapunkon az alábbi linken
IDŐPONTFOGLALÁS
foglalhatnak időpontot.

 

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. KERESSÉK A SPAMEK, ILLETVE LEVÉLSZEMÉT KÖZÖTT IS!

 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat.

 

Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan! Kérjük, kísérő nélkül érkezzen.

 

A gyorsteszt eredményét a helyszínen kell megvárni, kb. 20 perc alatt készül el, ezt követően adunk ki írásos leletet.

 

 

Köszönjük szíves együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!