Gyakori kérdések

Be kell-e jelentkeznem?

Kérjük klienseinket, hogy a járványügyi intézkedéseket szem előtt tartva, mindannyiunk érdekében kövessék szigorúan az alábbi utasításokat: Átmenetileg jelige alapú előjegyzést vezetünk be. Honlapunkon az alábbi linken IDŐPONTFOGLALÁS foglalhatnak időpontot. Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. KERESSÉK A SPAMEK, ILLETVE LEVÉLSZEMÉT KÖZÖTT IS!

HIV és AIDS – mi a különbség?
A HIV a vírus neve, amely a fertőzést okozza, szóösszetételekben – pl. „HIV fertőzés”, HIV hordozó” – a vírussal kapcsolatos jelző – pl. fertőzés vagy a vírust a szervezetében hordozó személy. A HIV sem jelentésében, sem jelentőségében nem azonos az AIDS-szel, ami a HIV vírusa által okozott, már tünetekkel is járó állapot rövidített neve.
Kik kaphatják el a HIV fertőzést?
A HIV fertőzést bárki elkaphatja, ha egy fertőzött személy véréből vagy testváladékából a vírus egy másik ember bőrén vagy nyálkahártyáján lévő sérülésen keresztül a szervezetbe jut. Ez a sérülés lehet akár olyan apró, hogy a megfertőzött személy nem is tud róla.
Kik a legveszélyeztetettebbek?
A legveszélyeztetettebbek azok, akiknek partnerei, illetve ők maguk az ismert rizikócsoportok valamelyikébe tartoznak és a megelőzésre vonatkozó szabályokat alkalmanként vagy rendszeresen nem tartják be.
Érezheti-e valaki, hogy megfertőződött?
Nem. A HIV-vel történő fertőződés néha járhat enyhe, átmeneti tünetekkel, de ezek annyira nem jellegzetesek, hogy bárki figyelmét elkerülheti, illetve hétköznapi „megfázásnak”, „rosszullétnek” vélheti.
Elkapható-e csókolózás által?
Általában nem. Ennek ellenére nem kizárható a fertőzés átvitele, hiszen a nyálban lévő vírusok a száj nyálkahártyáján lévő apró, akár láthatatlan sérülésen keresztül átjuthatnak a partner szervezetébe.
Elkapható-e orális szeretkezés során?
Igen, ha a partnerek egyike fertőzött és a megelőzésre vonatkozós szabályokat nem tartják be.
Elkapható-e anális közösülés alkalmával?
Igen, ha a partnerek egyike fertőzött és a megelőzésre vonatkozós szabályokat nem tartják be.
Lehet-e HIV vagy hepatitis fertőzést kapni…?
…véradás alkalmával?
Nem. A véradáskor használt tűk és szerelékek teljesen sterilek és egyszer használatosak. Ez teljesen kizárja bármilyen fertőzés átvitelét.
…vérátömlesztés alkalmával?
Nem. Régebben, amíg a HIV fertőzés ismeretlen volt az orvosok előtt, előfordult, hogy HIV-pozitív személy vérével együtt a vírust is átvitték vérátömlesztés (transzfúzió) során. Ma már azonban az Országos Vérellátó Szolgálat minden egyes vért és vérkészítményt gondosan megvizsgál nemcsak HIV és hepatitis szempontjából, de számos más betegség és kórokozó tekintetében. A vérátömlesztéssel HIV vagy hepatitis fertőzés átvitele teljesen kizárt.
…fogorvosi beavatkozás során?
Nem. A fogorvosok csak szabályosan sterilizált eszközöket használnak, amelyekkel semmiféle fertőzést nem visznek át.
…akupunktúrával?
Ha a kezelést akupunktúrában jártas orvos végzi, aki csak szabályosan sterilizált eszközöket használ, akkor nem.
…testékszer (piercing) behelyezésekor?
Amennyiben a behelyezéskor használt eszközöket nem, vagy nem a megfelelő módon fertőtlenítik, sterilizálják, akkor fennáll a lehetősége bármilyen fertőzés átvitelének.
…tetováláskor?
Amennyiben a tetováláshoz használt eszközöket nem, vagy nem a megfelelő módon fertőtlenítik, sterilizálják, akkor fennáll a lehetősége bármilyen fertőzés átvitelének. Tetoválást csak jól képzett szakemberrel, legálisan működő tetováló szalonban vagy kozmetikusnál végeztessünk, házilagos módszerekkel soha!
…szúnyogtól, kullancstól, egyéb élősditől?
Bár az emberi vérrel táplálkozó élősdiek számos fertőzést, köztük súlyos, életveszélyes betegségeket is terjeszthetnek, nincs arra bizonyíték, hogy a HIV vagy a hepatitis vírusát át tudnák vinni egyik emberről a másikra.
…háziállatoktól?
Bár a háziállatok számos fertőzést terjeszthetnek, nincs arra bizonyíték, hogy a HIV vagy a hepatitis vírusát háziállatoktól el lehetne kapni.
…sérülés, baleset során?
Amennyiben a sérült bőrfelület más, esetleg fertőzött személy vérével érintkezik, akkor elvileg a fertőzés átvihető.
…étteremben, vendéglőben, menzán?
Nem. A HIV és a hepatitis vírusa csak vérrel és testváladékokkal terjed, élelmiszerekkel nem. Ételektől ételmérgezéseket lehet kapni.
Mikor mutatható ki a HIV fertőzés?
A fertőzést követően leghamarabb 4 hét után, mindenképpen kimutatható megfelelő laboratóriumi vizsgálattal.
Mi az „ablak” periódus?
„Ablak” periódusnak azt az időszakot nevezzük, amíg a HIV vírus jelenlétét semmilyen laboratóriumi vagy egyéb eljárással nem lehet kimutatni. Ez az időszak a fertőződést követő 1 hónapig tart. Ez alatt a vírus hordozója már továbbadhatja a fertőzést.
Mit jelent a pozitív HIV szűrő teszt?
A pozitív szűrőteszt nem jelenti feltétlenül azt, hogy az illető fertőzött. Ez az eredmény a HIV pozitivitás alapos gyanúját jelenti, amit egy következő vizsgálattal igazolni vagy cáfolni lehet. A HIV pozitivitást csak ez után a második vizsgálat után lehet kimondani.
Mik a tünetei a HIV-pozitivitásnak?
A HIV-pozitivitásnak önmagában az égvilágon semmilyen látható vagy érzékelhető tünete nincsen. Bárki lehet tünetmentesen HIV fertőzött illetve vírushordozó, ezt csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni.
Mikor lesz AIDS-es a HIV fertőzött?
A HIV fertőzött személy vérében a vírusok szaporodásnak indulnak és károsítják a fehérvérsejteket. Ahogy a fehérvérsejtek száma csökken és működésük romlik, a szervezet immunrendszere meggyengül és jelentkeznek az első tünetek, ekkortól beszélünk AIDS betegségről. Az, hogy az AIDS tünetei a fertőződés után mennyi idő múlva lépnek fel, nagyon különböző lehet, néhány hónaptól több évig. Ez az időtartam az egyéni adottságoktól, a szervezet védekezőképességétől, és nem utolsósorban az időben megkezdett kezeléstől függ.
Milyen gyógymódot alkalmaznak Magyarországon?
Magyarországon, csakúgy, mint a legfejlettebb országokban az AIDS terápiájára úgynevezett kombinált kezelést alkalmaznak, vagyis mintegy másfél tucat gyógyszerből választják ki azt a néhányat, amelyek egyidejű adásának – kombinációjának – hatásosságát a nemzetközi orvosi tapasztalat igazolta. A terápia minden esetben személyre szabott, az orvosok számos tényező figyelembevételével és gondos mérlegelésével döntik el az adott betegnél szükséges gyógymódot.
Volt-e már olyan, aki meggyógyult az AIDS-ből?
Nem. A jelenleg használt kezelési eljárásokkal lehetséges, hogy valaki hosszú időn keresztül, akár évekig panaszmentes legyen, de teljes és végleges gyógyulást ma még nem lehet elérni.
Miért kapcsolják össze a hepatitis fertőzést a HIV fertőzéssel?
Mert mindkettő a fertőzött vérrel és testváladékkal, illetve szexuális úton terjed és mindkét fertőzés ugyanazokat a csoportokat fenyegeti a legjobban.
Melyik a fertőzőbb betegség a hepatitis vagy a HIV?
Mindkét betegség könnyen terjed a fertőzött vérrel és testváladékkal, azonban a hepatitis vírus fertőzőképessége nagyobb.
TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be. 

Honlapunkon az IDŐPONTFOGLALÁS linken foglalhatnak időpontot.

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat. Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel!

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan!

Köszönjük együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!

TISZTELT KLIENSEINK!TISZTELT KLIENSEINK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be, 5 perces időpontokkal. 

Honlapunkon az alábbi linken
IDŐPONTFOGLALÁS
foglalhatnak időpontot.

 

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. KERESSÉK A SPAMEK, ILLETVE LEVÉLSZEMÉT KÖZÖTT IS!

 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat.

 

Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan! Kérjük, kísérő nélkül érkezzen.

 

A gyorsteszt eredményét a helyszínen kell megvárni, kb. 20 perc alatt készül el, ezt követően adunk ki írásos leletet.

 

 

Köszönjük szíves együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!