Laboratóriumi szűrés

Rendelőnkben „hagyományos”, vérvételes szűrést már csak indokolt esetben, illetve nem negatív gyorsteszt eredményének megerősítésére használunk. Minden egyéb esetben szűrést gyorsteszttel végzünk!

‘HAGYOMÁNYOS’ TESZT (LABORATÓRIUMI TESZT) (amennyiben a gyorstesztek valamelyike „reaktív” eredményt ad, úgy kerül sor lab. tesztre)

Az AIDS betegség eredményes kezelése szempontjából döntő fontosságú a mielőbbi diagnózis, amely a vérben lévő HIV vírusok és az ellenük, a szervezet által termelt ellenanyagok kimutatásán alapul. A teszteknek két alapvető típusa van: a szűrésre alkalmas (“screening”) tesztek és a diagnosztikus szempontból bizonyító erejűnek tekintett konfirmációs, azaz igazoló tesztvizsgálatok, azaz verifikációk. A szűrő tesztek – mint általában a szűrővizsgálatok – módszereik miatt elsősorban arra alkalmasak, hogy nagyobb mennyiségben, viszonylag gyorsan, pontosan és lehetőleg nem túl nagy költséggel kiszűrjék, hogy a vizsgált személyek közül kinél lenne szükséges egy alaposabb vizsgálat. Más szóval, a szűrővizsgálatok – és ide tartozik az anonim szűrés is – nem a diagnózis felállítására alkalmasak, hanem arra, hogy a HIV fertőzöttség gyanúját megerősítsük vagy elvessük. A HIV fertőzöttség diagnózisát csak több, egybehangzóan pozitív eredményű vizsgálati eredmény esetén lehet kimondani.

Milyen esetben indokolt?

  • Tartós kapcsolat, vagy házasság és gyermekvállalás előtt mindkét félnek
  • Gyakori partnerváltás esetén
  • Védekezés nélküli szexuális együttlét, illetve óvszer elszakadása, lecsúszása esetén 4 hét múlva
  • Közös tű, fecskendő használata után 4 hét múlva

Mikor menjek?

HIV esetében minimum 4 hét után gyere tesztre!
A fertőzést követően leghamarabb 4 hét után már kimutatható megfelelő laboratóriumi vizsgálattal. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges fertőzési kockázat után minimum 4 hetet kell várni a teszt elvégzésével, vagyis az úgynevezett ‘ablakperiódus’ letelte után!

Mi az az „ablak” periódus?

(https://wwwn.cdc.gov/hivrisk/how_know/window_period.html)
„Ablak” periódusnak azt az időszakot nevezzük, amíg a HIV vírus jelenlétét semmilyen laboratóriumi vagy egyéb eljárással nem lehet kimutatni. Ez az időszak a fertőződést követő 2-4 hétig tart. Ez alatt a vírus hordozója már továbbadhatja a fertőzést.
A teszt különbözik a normál laborvizsgálattól, előfeltétele nincs, nyugodtan egyél-igyál előtte!

Mit vigyek magammal?

Az AATSZ szűrővizsgálatán megjelent személyeket orvosaink kérés esetén nemre, nemzetiségre, szexuális viselkedésre, egyéb betegségre, droghasználatra és egyéb élvezeti cikkek használatára való tekintet nélkül megvizsgálják. Tanácsot adunk a nekünk feltett kérdésekre. Kérésre elvégezzük a HIV tesztet név és személyi adatok elkérése nélkül, ingyenesen. Semmilyen azonosító dokumentum nem szükséges! Akár külföldi állampolgárok részére is!
Az anonim adatbiztonság kétszeres: jelige, valamint személyes vonalkód. Így a névtelenség megtartása mellett az összecserélés teljes mértékben kiküszöbölhető. A vizsgált személy anonimitása minden esetben biztosított és megtartott!

Mi történik az anonim szűrésen?

Az első találkozás:
Az első találkozás feladata egy úgynevezett kockázatfelmérés, vagyis a szűrést végző orvos és az anonim jelentkező megbeszélik, hogy az adott esetben mekkora valószínűsége lehet-e a HIV pozitivitásnak? Amennyiben szükségesnek látszik, és ha a jelentkező kéri, elvégzik a vérvételt, amelynek alapján az együttműködő laboratóriumban elvégzik a szűrőtesztet, vagy a Karolina Rendelőben a helyszínen a gyorstesztet.

A tesztvizsgálat

A vérvételt minden alkalommal, kizárólag egyszer használatos eszközökkel végezzük! A HIV tesztet ha vénából vett vérrel végezzük, akkor azt szaklaboratóriumban, a legmodernebb tesztanyagokkal dolgozó orvos munkatársaink vizsgálják. A levett vért egy személyi vonalkóddal ellátott, egyszer használatos vákuum csőben tároljuk. Az eredményeket elektronikus úton kapjuk vissza. Kóddal védett adathordozón tároljuk, amelyeket személyesen adunk át, vagy egy a kliens által megadott e-mail címre küldünk el.
Az eredmény: A vénából vett vérvétel után 7-8 nap múlva, elkészül az eredmény, ezután bármelyik rendelési időben átvehető személyesen a rendelőnkben, vagy elektronikusan, a kliens által megadott e-mail címre küldjük. A gyorsteszt eredményét a vérvétel után 20 percen belül kiadjuk.

Negatív vizsgálati eredmény

Ha a szűrővizsgálat (gyors tesztek) negatív eredményt ad, a vizsgált személy HIV negatívnak minősül. Ebben az esetben, ha szükséges, és a jelentkező igényli, az orvos tájékoztatja arról, mit kell tenni ahhoz, hogy ezt a státuszát továbbra is megőrizze.

A pozitív vizsgálati eredmény (gyors tesztek, illetve a diagnózist biztosító „megerősítő labor tesztek)

Amennyiben az első vizsgálat során pozitív (reaktív rapid teszt) eredményt kapunk, az a HIV pozitivitás alapos gyanújaként értelmezendő. Ilyenkor további vizsgálatra van szükség, amely vagy igazolja a pozitivitást, vagy cáfolja azt. Ez az úgynevezett verifikációs eljárás amely minden esetben a partner Nemzeti Laborunk által végzett ingyenes vizsgálat.
A szűrőteszttel az esetek egy részében ál-pozitív választ kaphatunk. Ál-pozitív eredmények születhetnek a HIV-vel azonos családba tartozó vírusfertőzés (retrovírusok) egyidejű jelenléte, vagy más, a vizsgálattal egyidejűleg zajló betegség eseteiben (ezek igen ritka esetek), esetleg a közelmúltban beadott védőoltás miatt. Ezért a pozitivitás gyanúja esetén további vizsgálatra van szükség. Az AATSZ részére a HIV pozitivitás diagnózisát az együttműködő szaklaboratórium biztosítja (Nemzeti Népegészségügyi Központ –Mikrobiológiai Referencia Laboratóriumi Főosztály). A valódi pozitivitás bizonyítását többlépcsős vizsgálat előzi meg, éppen azért, hogy a fent említett ál-pozitív lehetőségeket kiszűrjük. Szolgálatunk rendelőjében elérhetőek a gyorstesztek is.

Laboratóriumi anonim HIV szűrés:                                                                                    ingyenes –

Laboratóriumi anonim STD szűrés vérvétellel:                                                                3000ft/kórokozó

Igény szerinti rapid tesztek is elérhetőek: HIV Szifilisz, Hepatitis A, B, C, E Herpes

Az adomány a nem támogatott tesztek és orvos-technikai eszközök árát fedezi.

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be. 

Honlapunkon az IDŐPONTFOGLALÁS linken foglalhatnak időpontot.

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat. Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel!

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan!

Köszönjük együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!

TISZTELT KLIENSEINK!TISZTELT KLIENSEINK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be, 5 perces időpontokkal. 

Honlapunkon az alábbi linken
IDŐPONTFOGLALÁS
foglalhatnak időpontot.

 

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. KERESSÉK A SPAMEK, ILLETVE LEVÉLSZEMÉT KÖZÖTT IS!

 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat.

 

Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan! Kérjük, kísérő nélkül érkezzen.

 

A gyorsteszt eredményét a helyszínen kell megvárni, kb. 20 perc alatt készül el, ezt követően adunk ki írásos leletet.

 

 

Köszönjük szíves együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!