Ártalomcsökkentés

Az intravénás drogok és a HIV/HCV-fertőzés

A nemzetközi és hazai statisztikák egyértelműen jelzik, hogy az intravénás kábítószerek használata a HIV és HCV-fertőzés szempontjából súlyos kockázati tényezőt jelent. E fokozott kockázat elsősorban az intravénás drogok használói között oly gyakori közös tűhasználatra vezethető vissza, ami mindenfajta vérrel terjedő fertőzés, így a HIV és a hepatitis melegágya. A tű belső és külső felszínére ugyanis a beszúráskor minden esetben azonnal odatapadnak a vérsejtek, és velük együtt a vérben tartózkodó vírusok, még akkor is, ha a fecskendőben nem jelenik meg vér. Életveszélyes tévedés azt hinni, hogy a fecskendő visszaszívásának elkerülésével a fertőzés veszélye nem áll fenn! Az intravénás kábítószerekkel kapcsolatosan tehát a következő szabályokat érdemes betartani:

A drogok kerülése
A kábítószerek használata az egészséget súlyosan károsítja, minden esetben növeli a vérrel, illetve szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőződés kockázatát. A drogok által létrehozott, megváltozott tudatállapotban az ember önkontrollja ugyanis jelentősen lecsökken, könnyebben megy bele veszélyes kapcsolatokba, és kevésbé képes figyelni azokra a szabályokra, melyekkel csökkenthetné a veszélyeket, mint például a megfelelő óvszerhasználat.

Ha nem tudunk lemondani a drogok által elérhető megváltozott tudatállapotról, mindenképpen kerüljük el a közös tű és szipka használatát. Az ezek által okozott fizikai károsodás nagyságrendekkel felülmúlja a többiét, és az injekciós tű beszúrásával egy olyan kaput nyitunk, amelyen keresztül mindenfajta fertőzés, de elsősorban az életveszélyes HIV és hepatitis vírusok akadálytalanul juthatnak a szervezet védelmi vonalai mögé.

Ha az intravénás kábítószerek használatát valaki nem tudja elkerülni, a legfontosabb, hogy minden tűt és fecskendőt csak egyszer használjon. Győződjön meg róla, hogy az injekciós készlet felbontatlan, sértetlen csomagolású! Ne ossza meg tűjét és fecskendőjét senkivel, bármennyire is bízik benne! Elegendő csak egyetlenegyszer megszegni ezt a szabályt! A befecskendezés után a tűt és a fecskendőt gondosan el kell zárni valamilyen szilárd falú, jól zárható tárolóba.

Az injekciós készlet fertőtlenítése

Számos eljárás létezik a már használt injekciós készlet fertőtlenítésére. Ezek elvileg csökkenthetik a fertőzés kockázatát, de nem létezik olyan házilag kivitelezhető módszer, amely teljes biztonsággal megelőzhetővé tenné a fertőzések átvitelét!
Soha ne használjon már használt tűt vagy fecskendőt!

Alacsonyküszöbű szolgáltatásunk ingyenesen, könnyen és bárki számára elérhető, akit valamilyen függőség, szenvedélybetegség érint – akár személyesen, akár hozzátartozóként.


Keress fel szakembert, ha testi – lelki problémád van!

Szólj és beszélj partnereiddel ezekről a témáról!

A lehetőségekhez mérten győződj meg partnered, drog-társad tisztaságáról (HIV, Hepatitis)!

Szeretkezéskor óvszerrel védd magad és partnered!

Ne feledd nemcsak a HIV és a Hepatitisek terjednek közös tűvel és védekezés nélküli szexuális érintkezés során!


Nem kell hozzá:
– a nevedet és adataidat megadnod
– tisztának lenned
– hogy érvényes TAJ- kártyád vagy
– konkrét célod legyen

Mert nálunk:
– nincsenek elvárások
– találhatsz célokat
– esélyt adhatsz magadnak
– titoktartás van

Itt lehetőséged van:
– tabuk nélkül beszélni bármiről
– a továbblépés lehetőségeiről tájékozódni

Alacsonyküszöbű szolgáltatásunk elemei

Pszichoszociális intervenciók
– egyéni konzultáció, esetkezelés
– előgondozás, szűrés terápiás otthonokba
– problémamegoldás
– tanácsadás

Információs és felvilágosító szolgáltatások
– terápiás otthonokról, ellátási formákról, lehetőségekről
– elsősorban a droghasználat veszélyeiről, a fertőző betegségekről
– személyesen, e-mailben, vagy telefonon

Tűcsere
Minden hétköznap 10-17 óra között
Drop In – „Toppanj be!” Központ
Életvezetési tanácsok, melegedési, pihenési, információs és módszertani lehetőség.

Intézményi felkutató tevékenység

Ahogyan a Nemzeti Drogstratégia is írja, „az alacsonyküszöbű ellátások célja a rejtőzködő droghasználó csoportok felkutatása, valamint egészségügyi és/vagy szociális ellátásokba irányítása. A kontaktusteremtés módszerei elsősorban a megkereső szolgáltatások: megkereső munka ártalomcsökkentő és speciálisan fertőzőbetegség-megelőző tartalommal, a sorstársak bevonásával.

A kerületben és a Fővárosban működő önkormányzati, egészségügyi és civil szervezetekkel az évek során felvettük a kapcsolatot.

HIV/HCV szűrés

HIV/HCV szűrés

Szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásával foglalkozó civil szervezetek által delegált kliensek anonim szűrése. 

Ma már mindenki tud olyan ismerősről, aki legalább egyszer már kipróbált valamilyen szert: orrba felszívni, cigarettába sodorva elszívni, bélyegen, tablettában, süteményben elfogyasztva, alkohollal, vagy intravénásan belőve.

A természettudományok, és az orvostudomány azért találta meg ezeket a vegyületeket, mert a hatóanyagaik egy része fontos gyógyszer, vagy komoly segítség valamely betegségek terápiájához. Csak avatott szakemberek alkalmazhatják, amikor arra komoly és kellően megalapozott ok/szükség van.

Segítő szolgálatunknak nem tiszte a különböző drogok taglalása, vagy az engedélyezések körüli társadalmi vitában való részvétel. Mi veszélyesnek tartunk minden, nem körültekintően, nem szakszerűen, és nem felelősséggel használt gyógyszert, kábítószert, drogot.

Az AATSZ 30 éves munkássága alatt folyamatosan betartja a teljes anonimitást (névtelen és bejelentés nélküli szűrés tűcsere és életvédelmi tanácsadás).

Rendelésünkön várunk mindenkit, aki érintett a kábítószer élvezetekben, élt velük, és/vagy jelenleg is használja azokat.

Rendelésünkön várunk mindenkit, akinek partnere tudottan intravénás kábítószer élvező, függő volt/van.

Rendelésünkre küldjétek el azokat az ismerőseiteket, akikről tudjátok, hogy kábítószert fogyasztottak, vagy szexuális kapcsolatot létesített olyan partnerrel, aki intravénás kábítószert fogyasztott kapcsolatuk előtt, alatt.

Az Intravénás kábítószerek használatakor a „közös tű” a drog mellett az első ellenség. Közvetlen egészségkárosodást, olyan fertőzéseket okozhat, amelynek akár halálos következménnyel is járhat.

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be. 

Honlapunkon az IDŐPONTFOGLALÁS linken foglalhatnak időpontot.

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat. Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel!

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan!

Köszönjük együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!

TISZTELT KLIENSEINK!TISZTELT KLIENSEINK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be, 5 perces időpontokkal. 

Honlapunkon az alábbi linken
IDŐPONTFOGLALÁS
foglalhatnak időpontot.

 

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. KERESSÉK A SPAMEK, ILLETVE LEVÉLSZEMÉT KÖZÖTT IS!

 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat.

 

Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan! Kérjük, kísérő nélkül érkezzen.

 

A gyorsteszt eredményét a helyszínen kell megvárni, kb. 20 perc alatt készül el, ezt követően adunk ki írásos leletet.

 

 

Köszönjük szíves együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!