Blog

Az alábbi legördülő oldalakon a Karolina Rendelő munkájával kapcsolatban

megjelent cikkeket, beszámolókat olvashatják az érdeklődők a HIV és egyéb

kapcsolt STI fertőzésekről.

Szűrővizsgálat időben és rendszeresen = ÉLET és egészség

Szűrővizsgálat időben és rendszeresen = ÉLET és egészség

2019-ben a szexuális úton terjedő betegségek (STD) – mondhatjuk – reneszánszukat élik. Ezek a fertőző betegségek olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amik az aktus közbeni kontaktus révén képesek megfertőzni a másik félre. Ezek a betegségek önmaguktól nem gyógyulnak, ellenben mindegyik kezelhető gyógyszerkészítményekkel. Ezekről a fertőzésekről nagyon keveset tudnak a mai fiatalok – és sajnos csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagy a baj és jelentkeznek a tünetek. De hallunk olyan eseteket is, hogy csak az egyik fél ment el orvoshoz és a partner gyógyszerét felezik el otthon. Legrosszabb eset, amikor az interneten keresztül fellelhető „otthon gyógyítást” választja a beteg. Ezek a fertőzések kezelés nélkül rosszabbodhatnak és ráhúzódhatnak más szervekre is, súlyosabb esetekben pedig meddőséghez, sőt halálhoz is vezethetnek. Kiemelendő, hogy manapság nincsenek tisztában az emberek, hogy kihez is kellene fordulni ilyen esetben, sokszor a háziorvost keresik fel, vagy urológust illetőleg nőgyógyászt. Természetesen ők is értenek hozzá, de szakmailag és a kezelés, partnerkutatás és utánkövetés szempontjából ez a bőr- nemigyógyász szakorvosok kompetenciája. A tapasztalataink alapján az elmúlt évekhez képest jelentősen megnőtt a szűrésekre jelentkezők száma, ami jó jel, hogy az emberek törődnek a saját és a partnerük egészségével. A Nemzeti Népegészségügyi Központ – Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya által kiadott éves összesítő táblázatokból a következő információkat vonhatjuk le. 2018-hoz képest Magyarországon az újonnan regisztrált HIV fertőzöttek száma emelkedett, és ez sem jelenti, hogy a HIV pandémia terjedése lassulna. 2019-ben a szakemberek 223 újonnan regisztrált HIV fertőzöttet dokumentáltak. A szexuálisan leginkább aktív korcsoport a 20-39 évesek, ezekben az életkorokban kiemelkedő a HIV pozitivitás aránya. Az AIDS stádiumban diagnosztizáltak száma 53 fővel emelkedett, amely egy több éves kezeletlen HIV fertőzést feltételez. Tapasztalataink szerint az alacsony szűrési hajlandóság mára javulni látszik, ma már inkább el mernek jönni a fiatalok is szűrésre, vagy akár a kampányszűréseken is részt vesznek a tesztelésen. 2019-ben igen nagy arányú szifilisz fertőzés emelkedés volt tapasztalható: 2019-ben 791-re nőtt. Ennek a bakteriális fertőzésnek van egy olyan csoportja, amit syphilis latens recens -nek nevezünk, sokáig tünetmentes, és ez a leggyakoribb előfordulása. Igen veszélyes is lehet, de rendszeres szűrés mellett elkerülhető. Az úgynevezett neurosyphilis (tabes dorsalis, paralysis progressiva) esetében 2018-ban 19 bejelentett eset volt, 2019-ben 20. Megjelent a veleszületett szifilisz is.

Korcsoportokat tekintve a legtöbb fertőzést a 25-29 éves korosztályban diagnosztizálták. A szexuális úton terjedő fertőzések nem válogatnak, lehet a kliens idős, vagy fiatal. Lehet fiú, vagy lány, homo-, vagy heteroszexuális. Akár egyetlen szexuális együttlét is elegendő, hogy elkapjunk valamilyen fertőzést. És amit a legtöbben mindig elfelejtenek az, hogy az orális szex is szex!!! A torokban a tünetek kevésbé feltűnőek. Érdemes tisztában lenni az STD-k tüneteivel, terjedésük módjaival. Járjunk rendszeresen szűrésre, mert a korai diagnózis ÉLETET ment! A felsorolt STD-k csak a jéghegy csúcsát jelentik, számtalan más, szexuálisan terjedő betegség is leselkedik az emberekre. A közölt számok nem tükrözik a teljes járványügyi képet, mivel torzítják az adatokat, hogy sok esetben nem kerülnek jelentésre az egyes fertőzések. Cikkünk főleg a figyelemfelkeltést, a szűrés rendszerességének fontosságát szolgálja, továbbá a lehetőség felkínálását.

szerzők: Pfahlerné Dr. Csépai Mária Magdolna, orvosi mikrobiológia szakorvos, Karolina Rendelő
Sabjanics András, tanácsadó, Karolina Rendelő

A cikk a HUMEN Magazin 2020. októberi számában jelent meg. 

https://humenonline.hu/hogy-allnak-ma-a-nemi-betegsegek-magyarorszagon/

A KORONAVÍRUS ÉPPEN MINDENT FELÜLÍR, PEDIG A HIV IS TERJED TOVÁBB

2020-BAN A VILÁG FIGYELME UGYAN EGY ÚJ VÍRUSRA IRÁNYULT, A HIV IS TOVÁBB TERJEDT, MINT AHOGY AZT TESZI MÁR AZ 1980-AS ÉVEK ÓTA. BÁR A VÍRUSRA VÉGLEGES GYÓGYMÓD TOVÁBBRA SEM LÉTEZIK, DE MÁR NEM SZÁMÍT HALÁLOS ÍTÉLETNEK SEM. DECEMBER 1-JÉN ÜNNEPELJÜK AZ AIDS ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJÁT. ENNEK KAPCSÁN BESZÉLGETTÜNK TAKÁCS SÁNDORRAL ÉS SABJANICS ANDRÁSSAL, AZ ANONIM AIDS TANÁCSADÓ SZOLGÁLAT KÉT MUNKATÁRSÁVAL A MAGYARORSZÁGI HIV-HELYZETRŐL ÉS A COVID-19 OKOZTA HATÁSOKRÓL.

Sándor és András az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat munkatársai, akik számos szakemberrel egyetemben a Karolina Rendelőben várják azokat, akik szeretnének HIV szűrésen részt venni. A rendelőben a HIV-szűrésnek több módja is van: történhet intravénás vérből, ám ebben az esetben nagyjából két hetet kell várni az eredményre, és történhet ujjbegyből vett vérből is – ez az úgynevezett gyorsteszt –, amikor a páciens már húsz percen belül megkaphatja a biztos eredményt.

Bár Magyarországon minden bőrgyógyászaton elérhető kérésre a HIV-szűrés, Budapesten mégis rengetegen a Karolina Rendelőt választják, ahol gyorsan és mindenekelőtt név nélkül eshetnek túl a szűrésen. Napjainkban ugyanis még mindig nem csak a pozitív HIV státusz számít stigmának, de az is, ha valaki elmegy szűrésre.

Igaz, még így is sokszor kell a hegynek mennie Mohamedhez – Sándor és András eddig sokszor jelent meg különböző bulikon, kávéházakban és egyéb helyszíneken, ahol bárki végeztethetett gyorstesztet – ezek voltak az úgynevezett kampányszűrések. Ám a koronavírus alaposan felülírt mindent.

Karantén és szűrés

A koronavírus tavaszi karanténidőszaka alatt nagyon korlátozottan voltak elérhetők a szűrések, emellett pedig a kampányszűréseket is kénytelen volt leállítani a rendelő. A HIV-szűrés hónapokig csak heti két napon keresztül volt elérhető állami szinten. Ezzel együtt a bejelentett új HIV-pozitív személyek száma az első két negyedévben drasztikusan csökkent a korábbi évek mutatóihoz képest a Karolina Rendelő számai alapján.

Ám ez nem ad bizakodásra okot: „A harmadik negyedévi adatok már beszédesebbek. A nyári adatok emelkedést mutatnak a kiszűrtek száma alapján. Előkerültek azok az emberek, akik eddig otthon voltak, de a karantén alatt is átjártak egymáshoz. Akiket nem szűrtünk ki tavasszal, azokat utólagosan kiszűrtük nyáron.” – mondja András – „Emellett hozzá kell tenni, hogy az egyéb nemi úton terjedő fertőzések is dívnak: folyamatosan terjednek és egyre magasabb számokat tapasztalhatunk azokkal kapcsolatban is.”

Homályos adatok

Ha a HIV-pozitív emberek számadatairól beszélünk még így is sokszor a sötétben tapogatózunk. Alapvetően kevesen járnak szűrésre, arról nem is beszélve, hogy rengetegen gondolják úgy, hogy a HIV továbbra is a homoszexuális közösséget érinti legjobban. Így bármennyire is aktív nemi életet élnek, nem gondolják, hogy veszélyben lennének. Bár a mutatók szerint valóban azok a férfiak a leginkább érintettek, akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot – ami viszont korántsem azt jelenti, hogy a mindennapjaikban melegnek vallják magukat –, a HIV valójában cseppet sem válogat. Ráadásul a fertőzés nagyjából nyomtalan – influenzára hasonlító tünetek az első két hétben jelentkezhetnek, utána pedig évekig nem ad jelt magáról a vírus.

Nehezebbek idén a körülmények

Bár Sándor szerint, akik félnek a fertőzéstől vagy észrevesznek valamilyen tünetet magukon, továbbra is eljönnek szűrésre vagy tanácsadásra, 2020-ban csökkent azoknak a száma, akik felkeresik a rendelőt. Igaz, ez betudható a körülményeknek is: a rendelőben a június 12-i újranyitás óta csak internetes előjegyzéssel lehet megjelenni, emellett egyszerre csak egy páciens tartózkodhat az intézményben. Holott eddig a szűrési időszakban bármikor lehetett szűrésre menni, rossz idő esetén pedig egy váróban várakozni.

András szerint a dolgozók is nagyobb stresszt élnek át: „Akik itt dolgozunk, orvosok és tanácsadók, teljes mellbedobással, erőn felül teljesítünk, és próbáljuk a nehezebbnél nehezebb klienseket és eseteket is szépen kezelni. De a HIV-et mindig körbevette és körbe is fogja venni egy félelem. Most, hogy ez kiegészül a koronavírus okozta általános nyomással, a kliens elég nagy stresszgombóccal érkezik, amit nem mindig könnyű kezelni. Hiszen végeredményben mi is emberek vagyunk.”

A társadalmi összefogás

A vírus ráadásul anyagilag is érzékenyen érintette az intézményt, mondja Sándor: „Most már valamivel könnyebb a helyzet, mint tavasszal volt, de még mindig be kell osztanunk a költségvetésünket és a forrásainkat. Eddig is használtuk természetesen a védőeszközöket, mint a fertőtlenítő szerek vagy maszkok, de most sokkal nagyobb intenzitással kell ezeket igénybe venni. Ez sok pénzbe kerül, ráadásul a felszerelések és a beszerzések is drágábbak lettek. Viszont ugyanolyan feltételekkel kell nyújtanunk a szolgáltatásokat, mint ahogyan korábban is tettük.”

A különböző pályázatok hiánya érzékenyen hat a rendelő pénzügyeire is: az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat elsősorban az emberek támogatására, adományokra és különböző pályázatokra tudja alapozni működését. Állami forrásokból is van egyfajta keret, mely a szenvedélybetegekkel kapcsolatos különböző ellátási formákra szól. „Egy társadalmi összefogás, ami ezt a rendelőt élteti és összefogja” – mondja Sándor.

Pozitív eredmény esetén a Karolina Rendelőben elvégeznek még egy laboratóriumi tesztelést. Amennyiben ennek az eredménye is pozitív lesz, vizsgálatok sora jön, melyre a rendelő munkatársai a továbbiakban is elkísérik az érintetteket – természetesen a szabályok szigorú betartásával –, ily módon is támogatva őket. Azon felül, hogy a vizsgálatok időtartama meghosszabbodott a laborok leterheltsége miatt, a HIV-vel élők ellátására nem volt hatással a Covid-19. A diagnózis után röviddel továbbra is megkezdődik a gyógyszeres kezelés. Ennek segítségével a páciens nem lesz fertőzőképes, vagyis nem adja tovább a vírust, illetve a szervezetében sem végez további rombolást és nem lesz hatással várható élettartamára. Nem jut el az utolsó, AIDS-nek nevezett stádiumig. Vagyis a HIV ma már korántsem halálos ítélet.

Végleges megoldás viszont egyelőre továbbra sem létezik. Sándor reménykedik benne, hogy az idén ennyire jelentőssé vált víruskutatás hatással lehet a HIV kutatására is: „Elképzelhető, hogy a koronavírus elleni kutatás katalizátora lesz az egyéb vírusok elleni megoldások kidolgozásának, és hogy a kutatások, amelyek most félbemaradtak a korona-pandémia miatt, hamarosan folytatódnak. A korábbi években is voltak biztató eredmények, már kísérleteztek a végleges megoldással járó lehetőségekkel.”

Erre viszont még minden bizonnyal jó ideig várni kell, még ha van is remény arra, hogy a HIV az emberiség számára egyszer végre csupán rossz emlék legyen. Addig is nincs mit tenni, mint vigyázni magunkra és rendszeresen ellenőriztetni státuszunkat: „Mindenki járjon szűrésre. Ha ezt időben tesszük meg, az életet menthet” – mondja András.

A cikk a Jelen online magazin 2020. 12. 01-jén a Nemzetközi AIDS Világnap kapcsán jelent meg Kanicsár Ádám tollából.

https://jelen.media/kozelet/a-koronavirus-eppen-mindent-felulir-pedig-a-hiv-is-terjed-tovabb-1036

 

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be. 

Honlapunkon az IDŐPONTFOGLALÁS linken foglalhatnak időpontot.

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat. Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel!

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan!

Köszönjük együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!

TISZTELT KLIENSEINK!TISZTELT KLIENSEINK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be, 5 perces időpontokkal. 

Honlapunkon az alábbi linken
IDŐPONTFOGLALÁS
foglalhatnak időpontot.

 

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. KERESSÉK A SPAMEK, ILLETVE LEVÉLSZEMÉT KÖZÖTT IS!

 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat.

 

Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan! Kérjük, kísérő nélkül érkezzen.

 

A gyorsteszt eredményét a helyszínen kell megvárni, kb. 20 perc alatt készül el, ezt követően adunk ki írásos leletet.

 

 

Köszönjük szíves együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!