Gyorstesztek

RENDELŐNKBEN ELÉRHETŐ HIV, SZIFILISZ ÉS HEPATITISZ GYORSTESZT! A GYORSTESZT MEGBÍZHATÓSÁGA ÉS PONTOSSÁGA MEGEGYEZIK A „HAGYOMÁNYOS” SZŰRÉSÉVEL!
 

Rendelésünkre előzetes bejelentkezés az alábbi oldalon:

IDŐPONTFOGLALÁS

A nem támogatott  gyorstesztek ÁRA kórokozónként 3000 Ft (csak készpénz), amely adomány a tesztek és az orvos-technikai eszközök árát fedezi.

 

Köszönjük!

Mi az a HIV gyorsteszt?

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat által használt Alere Determine™ HIV-1/2 Ag/Ab Combo teszt a HIV-1-es vírustörzs p24 antigén, valamint a HIV-1 és HIV-2 vírusok elleni antitestek kimutatására szolgál. Ahelyett, hogy egy hétig kellene várni a vizsgálati eredményekre, egy eredmény 20 percen belül elkészül- ez az, ami miatt gyors!

Hogyan működik a gyorsteszttel történő szűrés?

Egy egyszerű, egyszer használatos fájdalommentes eszközzel, ujjbegyből veszünk két csepp vért a teszthez. Amíg a vizsgálati eredmények elkészülnek, a tanácsadó személyzet, beszélget a HIV és más szexuális úton terjedő betegségek kockázatairól, felmerülő kérdésekről, a tesztek pontos ablakperiódusáról, stb.

Vajon a gyorsteszt ablakperiódusa annyi, mint egy szabványos laboratóriumi tesztnek?

Igen. Bár nem lehet napra pontosan eldönteni, de a gyártó által kiadott Útmutató és a nemzetközi guideline-ok (https://www.cdc.gov/hiv/testing/nonclinical/index.html) szerint, a fertőződés után 1-14 napig a vírusszám magas, ezzel egy időben a fertőzés átvitelének a kockázata is. Ezáltal magas a HIV-1 vírus p24 antigén szintje is, amit a teszt 12-14 nap között nagy biztonsággal kimutat. A fertőződést követően a HIV ½ antitestek, jellemzően 25-28 nappal jelennek meg, ennek letelte után jól detektálható. (http://www.croiconference.org/sites/default/files/posters-2018/1430_Stekler_565.pdf)

Azaz 28 napnak, megközelítőleg egy hónapnak kell eltelnie egy adott fertőzési kockázat után, hogy a teszt biztos eredményt adjon, egy adott fertőzési kockázatról.

Ezért mindenképpen várja meg a kijelölt ablakperiódust!

(https://wwwn.cdc.gov/hivrisk/how_know/window_period.html)

A gyorstesztek nem adnak diagnózist. Vagyis, ha egy megerősített eredményre van szükség, mindenképpen vénából vett mintára van szükség, hogy a laboratóriumi tesztet is elvégezhessük.

Ha lett volna egy védekezés nélküli szex a hétvégén, a gyorsteszt nem mutatja ki?

Így igaz -, NEM mutatja ki! HIV fertőzés kockázatát, gyanúját a 4 hetes ablak-időszakon belül nem tükrözi a teszt eredménye. A legtöbb ember már termel elég antitestet, 4 hét után, amelyet a teszt, nagy bizonyossággal kimutat.

Mit tegyek, ha valamilyen az STD tüneteit észlelem magamon?

Ha szexuális úton terjedő fertőzések (STD-k) tünetei jelennek meg, vagy aggódsz egy, a közelmúltban történt kockázat miatt, keresd fel a helyi szexuális egészségügyi központ Bőr- és Nemibeteg Gondozót, vagy keresd fel a Karolina rendelőt rendelési időben, vagy akár e-mailben. A legjobb szabály, hogy ha változást észlelsz a szervezetben – például viszketés vagy bármilyen folyás húgycsőből stb. – akkor orvoshoz kell fordulni, vizsgáltasd ki, és ha szükséges, akkor kezeltesd. Ha a tünetek egyértelműek és nyilvánvaló, az orvos dönthet úgy, hogy kezelni fog azonnal és nem várja meg a vizsgálati eredményeket. Azt is kérjük, hogy tartózkodj a szextől egy ideig, amíg tart a kezelés, hogy meg lehessen akadályozni a fertőzés további terjedését.

A fentiek alapján a HIV gyorstesztek milyen pontosak?

Rendkívül pontos, 99% feletti érzékenységet mutat. Ha a teszt nem reagál, ez egy “nem reaktív” eredmény. Ez az jelenti, hogy HIV negatív voltál egy hónappal ezelőtt, figyelembe véve az ablakperiódust.

Egy barátom mondott valamit: “hamis, vagy ál- pozitív”. Mi ez?

A gyors HIV teszt nagyon érzékeny. Ez biztosítja, hogy ha a HIV antitestek jelen vannak a vérmintában, a vizsgálat mindig reagáljon. Ezért, a vizsgálat nagyon érzékeny, nagyon ritkán a teszt akkor is reagál, ha nincsenek HIV antitestek jelen. Ez az úgynevezett “hamis, vagy ál-pozitív”. Alapvetően ez azt jelenti, hogy ha egy reaktív eredményt produkál egy gyorsteszt, további teszteket a laborban kell megismételni, miután az eredmény természetesen lehet egyértelműen negatív. Ez nagyon szokatlan, de lehetséges, így mindig vért veszünk a megerősítő vizsgálatokhoz minden reaktív HIV gyorsteszt eredmény esetén.

Tehát, ha kapok egy reaktív eredményt, meg kell csinálni egy szabványos vérvizsgálatot?

Ez így van -, ha kapsz egy reaktív eredményt meg kell erősíteni és a vizsgálathoz egy vénából vett vérmintát kell eljuttatni a laboratóriumi vizsgálatra. Ha ez megtörténik, akkor vissza kell jönni egy hét múlva, az eredményekért. Ha a mintában HIV-1 antigén, és/vagy HIV-1, HIV-2 elleni antitestek találhatók egy piros csíkot eredményez a tesztcsík HIV antitest/antigén ablakhelyénél. Ha nincs piros csík a tesztcsík kontrollablakában, a teszt nem értékelhető, és meg kell ismételni, még olyan esetben is, ha a tesztcsík ablakai egyikében piros csík látható. Ezt a vizsgálatot, a Szolgálat, laboratóriumi partnerével közösen elvégzi és értékeli. Egyetlen teszt sem alkalmas arra, hogy teljes bizonyosságot nyújtson arról, hogy a minta nem tartalmaz alacsony koncentrációban HIV-1 p24 antigént és/vagy HIV-1 és HIV-2 elleni antitestet, ha a fertőzés nagyon korai stádiumában van.

De a negatív eredmény azt jelenti, HIV-negatív vagyok?

Egy nem-reaktív eredmény azt jelenti, hogy HIV-negatív voltál legfeljebb 1 hónappal ezelőtt. Ahhoz, hogy mindig világos képet kapj arról, hogy mi a HIV státuszod, meg kell próbálni rendszeresen szűrésre járni, mindig figyelembe véve az ablakperiódust. Javasoljuk, rutinszerűen 3 havonta.

A gyártó honlapját itt találja:

Alere Determine™ HIV-1/2 Ag/Ab Combo

Gyártó honlapján található részletes útmutató: Alere Determine™ HIV-1/2 Ag/Ab Combo Brochure

A tesztelés mentének pontos leírása a gyártó által kiadott Útmutató szerint, elérhető itt

A Gyártó kifejezetten a HIV tesztelésről készített honlapja: https://www.alere.com/en/home/product-details/alere-hiv-combo.html

Magyar nyelvű tájékoztató: innen letölthető
OraQuick ADVANCE ® Rapid HIV-1/2 Antibody
NYÁLteszttel történő HIV szűrés

Figyelem: A nyáltesztek kizárólag antitest kimutatására alkalmasak, ezért jelentősen hosszabb az ablakperiódus a kombinált tesztekkel szemben.

Egy esetleges fertőződés után minimum 3 hónapnak el kell telnie a biztos eredményhez.

Mintagyűjtés nyálból;

A vizsgált személy a teszt elvégzése előtt legalább 15 perccel ne egyen, ne igyon, ne rágógumizzon. Amennyiben igen, várjon a tesztelés megkezdésével legalább 30 percet.
A spatulával Tamponozza körbe teljesen az alsó és felső fogínyt, egyszer!
Kevés nyálminta esetén, ha már az előhívó oldatba tette a mintavevő tampont, ne tegye be újra a szájába!
Ne tamponozza a szájpadlást, orcákat, vagy nyelvet!

A nyállal átitatott mintavevő pálcát beleállítjuk az előhívó oldatot tartalmazó üvegcsébe és várjon 20 – maximum 40 percet a tamponos teszt reagensbe juttatásától számítva, majd olvassa le az eredményt.

Ablakperiódusra vonatkozó tudnivalók:

Ha a teszt negatív és ha a tesztet megelőző 3 hónapon belül nem történt fertőzési kockázat, akkor az eredmény valószínűleg NEGATÍV.

OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 nyálteszt

Gyártó honlapja: http://orasure.com/products-infectious/products-infectious-oraquick.asp

OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 gyorsteszthez készült honlap itt

OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 nyálteszt részletes Útmutató letölthető

 

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be. 

Honlapunkon az IDŐPONTFOGLALÁS linken foglalhatnak időpontot.

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat. Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel!

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan!

Köszönjük együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!

TISZTELT KLIENSEINK!TISZTELT KLIENSEINK!

 

Rendelőnkben jelige alapú előjegyzést vezettünk be, 5 perces időpontokkal. 

Honlapunkon az alábbi linken
IDŐPONTFOGLALÁS
foglalhatnak időpontot.

 

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. KERESSÉK A SPAMEK, ILLETVE LEVÉLSZEMÉT KÖZÖTT IS!

 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat.

 

Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan! Kérjük, kísérő nélkül érkezzen.

 

A gyorsteszt eredményét a helyszínen kell megvárni, kb. 20 perc alatt készül el, ezt követően adunk ki írásos leletet.

 

 

Köszönjük szíves együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!