Gyorstesztek

RENDELŐNKBEN ELÉRHETŐEK A HIV GYORSTESZTEK!
 

Rendelésünkre előzetes bejelentkezés az alábbi oldalon:

IDŐPONTFOGLALÁS

A nem támogatott  gyorstesztek ÁRA kórokozónként 3000 Ft (csak készpénz), amely adomány a tesztek és az orvos-technikai eszközök árát fedezi.

 

Köszönjük!

Mi az a HIV gyorsteszt?

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat által használt Alere Determine™ HIV-1/2 Ag/Ab Combo teszt a HIV-1-es vírustörzs p24 antigén, valamint a HIV-1 és HIV-2 vírusok elleni antitestek kimutatására szolgál. Ahelyett, hogy egy hétig kellene várni a vizsgálati eredményekre, egy eredmény 20 percen belül elkészül- ez az, ami miatt gyors!

Hogyan működik a gyorsteszttel történő szűrés?

Egy egyszerű, egyszer használatos fájdalommentes eszközzel, ujjbegyből veszünk két csepp vért a teszthez. Amíg a vizsgálati eredmények elkészülnek, a tanácsadó személyzet, beszélget a HIV és más szexuális úton terjedő betegségek kockázatairól, felmerülő kérdésekről, a tesztek pontos ablakperiódusáról, stb.

Vajon a gyorsteszt ablakperiódusa annyi, mint egy szabványos laboratóriumi tesztnek?

Igen. Bár nem lehet napra pontosan eldönteni, de a gyártó által kiadott Útmutató és a nemzetközi guideline-ok (https://www.cdc.gov/hiv/testing/nonclinical/index.html) szerint, a fertőződés után 1-14 napig a vírusszám magas, ezzel egy időben a fertőzés átvitelének a kockázata is. Ezáltal magas a HIV-1 vírus p24 antigén szintje is, amit a teszt 12-14 nap között nagy biztonsággal kimutat. A fertőződést követően a HIV ½ antitestek, jellemzően 25-28 nappal jelennek meg, ennek letelte után jól detektálható. (http://www.croiconference.org/sites/default/files/posters-2018/1430_Stekler_565.pdf)

Azaz 28 napnak, megközelítőleg egy hónapnak kell eltelnie egy adott fertőzési kockázat után, hogy a teszt biztos eredményt adjon, egy adott fertőzési kockázatról.

Ezért mindenképpen várja meg a kijelölt ablakperiódust!

(https://wwwn.cdc.gov/hivrisk/how_know/window_period.html)

A gyorstesztek nem adnak diagnózist. Vagyis, ha egy megerősített eredményre van szükség, mindenképpen vénából vett mintára van szükség, hogy a laboratóriumi tesztet is elvégezhessük.

Ha lett volna egy védekezés nélküli szex a hétvégén, a gyorsteszt nem mutatja ki?

Így igaz -, NEM mutatja ki! HIV fertőzés kockázatát, gyanúját a 4 hetes ablak-időszakon belül nem tükrözi a teszt eredménye. A legtöbb ember már termel elég antitestet, 4 hét után, amelyet a teszt, nagy bizonyossággal kimutat.

Mit tegyek, ha valamilyen az STD tüneteit észlelem magamon?

Ha szexuális úton terjedő fertőzések (STD-k) tünetei jelennek meg, vagy aggódsz egy, a közelmúltban történt kockázat miatt, keresd fel a helyi szexuális egészségügyi központ Bőr- és Nemibeteg Gondozót, vagy keresd fel a Karolina rendelőt rendelési időben, vagy akár e-mailben. A legjobb szabály, hogy ha változást észlelsz a szervezetben – például viszketés vagy bármilyen folyás húgycsőből stb. – akkor orvoshoz kell fordulni, vizsgáltasd ki, és ha szükséges, akkor kezeltesd. Ha a tünetek egyértelműek és nyilvánvaló, az orvos dönthet úgy, hogy kezelni fog azonnal és nem várja meg a vizsgálati eredményeket. Azt is kérjük, hogy tartózkodj a szextől egy ideig, amíg tart a kezelés, hogy meg lehessen akadályozni a fertőzés további terjedését.

A fentiek alapján a HIV gyorstesztek milyen pontosak?

Rendkívül pontos, 99% feletti érzékenységet mutat. Ha a teszt nem reagál, ez egy “nem reaktív” eredmény. Ez az jelenti, hogy HIV negatív voltál egy hónappal ezelőtt, figyelembe véve az ablakperiódust.

Egy barátom mondott valamit: “hamis, vagy ál- pozitív”. Mi ez?

A gyors HIV teszt nagyon érzékeny. Ez biztosítja, hogy ha a HIV antitestek jelen vannak a vérmintában, a vizsgálat mindig reagáljon. Ezért, a vizsgálat nagyon érzékeny, nagyon ritkán a teszt akkor is reagál, ha nincsenek HIV antitestek jelen. Ez az úgynevezett “hamis, vagy ál-pozitív”. Alapvetően ez azt jelenti, hogy ha egy reaktív eredményt produkál egy gyorsteszt, további teszteket a laborban kell megismételni, miután az eredmény természetesen lehet egyértelműen negatív. Ez nagyon szokatlan, de lehetséges, így mindig vért veszünk a megerősítő vizsgálatokhoz minden reaktív HIV gyorsteszt eredmény esetén.

Tehát, ha kapok egy reaktív eredményt, meg kell csinálni egy szabványos vérvizsgálatot?

Ez így van -, ha kapsz egy reaktív eredményt meg kell erősíteni és a vizsgálathoz egy vénából vett vérmintát kell eljuttatni a laboratóriumi vizsgálatra. Ha ez megtörténik, akkor vissza kell jönni egy hét múlva, az eredményekért. Ha a mintában HIV-1 antigén, és/vagy HIV-1, HIV-2 elleni antitestek találhatók egy piros csíkot eredményez a tesztcsík HIV antitest/antigén ablakhelyénél. Ha nincs piros csík a tesztcsík kontrollablakában, a teszt nem értékelhető, és meg kell ismételni, még olyan esetben is, ha a tesztcsík ablakai egyikében piros csík látható. Ezt a vizsgálatot, a Szolgálat, laboratóriumi partnerével közösen elvégzi és értékeli. Egyetlen teszt sem alkalmas arra, hogy teljes bizonyosságot nyújtson arról, hogy a minta nem tartalmaz alacsony koncentrációban HIV-1 p24 antigént és/vagy HIV-1 és HIV-2 elleni antitestet, ha a fertőzés nagyon korai stádiumában van.

De a negatív eredmény azt jelenti, HIV-negatív vagyok?

Egy nem-reaktív eredmény azt jelenti, hogy HIV-negatív voltál legfeljebb 1 hónappal ezelőtt. Ahhoz, hogy mindig világos képet kapj arról, hogy mi a HIV státuszod, meg kell próbálni rendszeresen szűrésre járni, mindig figyelembe véve az ablakperiódust. Javasoljuk, rutinszerűen 3 havonta.

A gyártó honlapját itt találja:

Alere Determine™ HIV-1/2 Ag/Ab Combo

Gyártó honlapján található részletes útmutató: Alere Determine™ HIV-1/2 Ag/Ab Combo Brochure

A tesztelés mentének pontos leírása a gyártó által kiadott Útmutató szerint, elérhető itt

A Gyártó kifejezetten a HIV tesztelésről készített honlapja: https://www.alere.com/en/home/product-details/alere-hiv-combo.html

Magyar nyelvű tájékoztató: innen letölthető
OraQuick ADVANCE ® Rapid HIV-1/2 Antibody
NYÁLteszttel történő HIV szűrés

Figyelem: A nyáltesztek kizárólag antitest kimutatására alkalmasak, ezért jelentősen hosszabb az ablakperiódus a kombinált tesztekkel szemben.

Egy esetleges fertőződés után minimum 3 hónapnak el kell telnie a biztos eredményhez.

Mintagyűjtés nyálból;

A vizsgált személy a teszt elvégzése előtt legalább 15 perccel ne egyen, ne igyon, ne rágógumizzon. Amennyiben igen, várjon a tesztelés megkezdésével legalább 30 percet.
A spatulával Tamponozza körbe teljesen az alsó és felső fogínyt, egyszer!
Kevés nyálminta esetén, ha már az előhívó oldatba tette a mintavevő tampont, ne tegye be újra a szájába!
Ne tamponozza a szájpadlást, orcákat, vagy nyelvet!

A nyállal átitatott mintavevő pálcát beleállítjuk az előhívó oldatot tartalmazó üvegcsébe és várjon 20 – maximum 40 percet a tamponos teszt reagensbe juttatásától számítva, majd olvassa le az eredményt.

Ablakperiódusra vonatkozó tudnivalók:

Ha a teszt negatív és ha a tesztet megelőző 3 hónapon belül nem történt fertőzési kockázat, akkor az eredmény valószínűleg NEGATÍV.

OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 nyálteszt

Gyártó honlapja: http://orasure.com/products-infectious/products-infectious-oraquick.asp

OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 gyorsteszthez készült honlap itt

OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 nyálteszt részletes Útmutató letölthető

 

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

 

Kérjük klienseinket, hogy a járványügyi intézkedéseket szem előtt tartva, mindannyiunk érdekében kövessék szigorúan az alábbi utasításokat: Átmenetileg jelige alapú előjegyzést vezetünk be.

 

Honlapunkon a következő linken IDŐPONTFOGLALÁS foglalhatnak időpontot.

 

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak.

 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat. Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépés kizárólag szájmaszkban, vagy az arcot (száj- és orrnyílást együttesen) eltakaró kendőben lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel!

 

A Karolina Rendelő előtti várakozás közben kérjük egymástól tartani a biztonságos 2 méteres távolságot.

 

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan!

 

Köszönjük együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!

Tájékoztatás a Karolina Rendelő működéséről a járványügyi veszélyhelyzet alattTISZTELT KLIENSEINK!

Tájékoztatás a Karolina Rendelő működéséről a járványügyi veszélyhelyzet alatt


TISZTELT KLIENSEINK!

 

 Az alábbi intézkedéseket vegyék figyelembe és a megváltozott működési rendünk szerint vegyék igénybe a Karolina Rendelő ellátását.

 

Kérjük klienseinket, hogy a járványügyi intézkedéseket szem előtt tartva, mindannyiunk érdekében kövessék szigorúan az alábbi utasításokat: Átmenetileg jelige alapú előjegyzést vezetünk be.

 

Honlapunkon az alábbi linken
IDŐPONTFOGLALÁS
foglalhatnak időpontot.

 

Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. KERESSÉK A SPAMEK, ILLETVE LEVÉLSZEMÉT KÖZÖTT IS!

 

Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat.

 

Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépés kizárólag szájmaszkban, vagy az arcot (száj- és orrnyílást együttesen) eltakaró kendőben lehet.

 

A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel!

 

A Karolina Rendelő előtti várakozás közben kérjük egymástól tartani a biztonságos 2 méteres távolságot.

 

Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan! Kérjük, kísérő nélkül érkezzen.

 

Hogy csökkentsük a kontaktusok számát, a gyorsteszt eredményét aznapi kiadással elektronikus úton küldjük el.

 

Mindannyiunk érdeke, hogy közös együttműködéssel, minimálisra csökkentsük a COVID_19 járvány terjedését.

 

Amennyiben az alábbi állítások egyike igaz Önre, NE jöjjön tesztre: az elmúlt 1 hétben légúti fertőzésre utaló tünetei (láz, köhögés, akut légúti nehézsége volt) vagy ilyen személlyel kerültek kapcsolatba Kérjük Önöktől, hogy kerüljék a testi – fizikai kontaktust!

 

Orvosaink és Dolgozóink maximálisan betartják a fokozott biztonsági előírásokat.

 

Köszönjük szíves együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!