RENDELŐNKBEN ELÉRHETŐEK A HIV GYORSTESZTEK!

rendelésünkre nem szükséges előzetes bejelentkezés
anonim szűrést végzünk

RENDELÉSI IDŐK:

Hétfő: 17:00-20:00
Kedd: 9:00-12:00, 16:00-19:00
Szerda: 17:00-20:00
Csütörtök: 17:00-20:00
Péntek: 9:00-12:00

 

A gyorstesztek ÁRÁT, adományként lehet FELajánlani a szervezet számára, Amely: 3000 Ft
köszönjük!

www.alere.com

www.alere.com

 Szolgálatunk rendelőjében elérhetőek a gyorstesztek.

 Mi az a HIV gyorsteszt?

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat által használt Alere Determine™ HIV-1/2 Ag/Ab Combo teszt a HIV-1-es vírustörzs p24 antigén, valamint a HIV-1 és HIV-2 vírusok elleni antitestek kimutatására szolgál. Ahelyett, hogy egy hétig kellene várni a vizsgálati eredményekre, egy eredmény 20 percen belül elkészül- ez az, ami miatt gyors!

Hogyan működik a gyorsteszttel történő szűrés?

Egy egyszerű, egyszer használatos fájdalommentes eszközzel, ujjbegyből veszünk két csepp vért a teszthez. Amíg a vizsgálati eredmények elkészülnek, a tanácsadó személyzet, beszélget a HIV és más szexuális úton terjedő betegségek kockázatairól, felmerülő kérdésekről, a tesztek pontos ablakperiódusáról,  stb.

Vajon a gyorsteszt ablakperiódusa annyi, mint egy szabványos laboratóriumi tesztnek?

Igen. Bár nem lehet pontosan eldönteni, de a gyártó által kiadott Útmutató szerint, a fertőződés után 0-26 napig a vírusszám magas, ezzel egy időben a fertőzés átvitelének a kockázata is. Ezáltal magas a HIV-1 vírus p24 antigén szintje is, amit a teszt 12-26 nap között nagy biztonsággal kimutat. A fertőződést követően a HIV ½ antitestek, jellemzően 20-45 nappal jelennek meg, ennek letelte után jól detektálható.

Azaz 28 napnak, megközelítőleg egy hónapnak kell eltelnie egy adott fertőzési kockázat után, hogy a teszt biztos eredményt adjon, egy adott fertőzési kockázatról.

Ezért mindenképpen várja meg a kijelölt ablakperiódust!

A HIV elleni antitestekre pozitív és a p24 antigénre negatív eredmények nem zárják ki az akut fertőzés lehetőségét.

A gyorstesztek nem adnak diagnózist. Vagyis, ha egy megerősített eredményre van szükség, mindenképpen vénából vett mintára van szükség, hogy a laboratóriumi tesztet is elvégezhessük.

Teszt Eredménye a lenti ábra alapján jól leírható.

Mit jelent tehát az ablakperiódus?

Ha lett volna egy védekezés nélküli szex a hétvégén, a gyorsteszt nem mutatja ki?

Így igaz -, NEM mutatja ki! HIV fertőzés kockázatát, gyanúját a 4 hetes ablak-időszakon belül nem tükrözi a teszt eredménye. A legtöbb ember már termel elég antitestet, 4 hét után, amelyet a teszt, nagy bizonyossággal kimutat.

Mit tegyek, ha valamilyen az STD tüneteit észlelem magamon?

Ha szexuális úton terjedő fertőzések (STD-k) tünetei jelennek meg, vagy aggódsz egy, a közelmúltban történt kockázat miatt, keresd fel a helyi szexuális egészségügyi központ Bőr- és Nemibeteg Gondozót, vagy keresd fel a Karolina rendelőt rendelési időben.
A legjobb szabály, hogy ha változást észlelsz a szervezetben – például viszketés vagy bármilyen folyás húgycsőből stb. – akkor orvoshoz kell fordulni, vizsgáltasd ki, és ha szükséges, akkor kezeltesd. Ha a tünetek egyértelműek és nyilvánvaló, az orvos dönthet úgy, hogy kezelni fog azonnal és nem várja meg a vizsgálati eredményeket.

Azt is kérjük, hogy tartózkodj a szextől egy ideig, amíg tart a kezelés , hogy meg lehessen akadályozni a fertőzés további terjedését.

A fentiek alapján a HIV gyorstesztek milyen pontosak?

Rendkívül pontos, 99% feletti érzékenységet mutat. Ha a teszt nem reagál, ez egy “nem reaktív” eredmény. Ez az jelenti, hogy HIV negatív voltál egy hónappal ezelőtt, figyelembe véve az ablakperiódust.

Egy barátom mondott valamit: “hamis, vagy ál- pozitív”. Mi ez?

A gyors HIV teszt nagyon érzékeny.  Ez biztosítja,  hogy ha a  HIV antitestek jelen vannak a vérmintában, a vizsgálat mindig reagáljon.

Ezért, a vizsgálat nagyon érzékeny, nagyon ritkán a teszt akkor is reagál, ha nincsenek HIV antitestek jelen. Ez az úgynevezett “hamis, vagy ál-pozitív”. Alapvetően ez azt jelenti, hogy ha egy reaktív eredményt produkál egy gyorsteszt, további teszteket a laborban kell megismételni, miután az eredmény természetesen lehet egyértelműen negatív. Ez nagyon szokatlan, de lehetséges, így mindig vért veszünk a megerősítő vizsgálatokhoz minden reaktív HIV gyorsteszt eredmény esetén.

Tehát, ha kapok egy reaktív eredményt, meg kell csinálni egy szabványos vérvizsgálatot?

Ez így van -, ha kapsz egy reaktív eredményt meg kell erősíteni és a vizsgálathoz egy vénából vett vérmintát kell eljuttatni a laboratóriumi vizsgálatra. Ha ez megtörténik, akkor vissza kell jönni egy hét múlva, az eredményekért. Ha a mintában HIV-1 antigén, és/vagy HIV-1, HIV-2   elleni   antitestek találhatók egy piros csíkot eredményez a tesztcsík HIV antitest/antigén ablakhelyénél. Ha nincs piros csík a tesztcsík kontrollablakában, a teszt nem értékelhető, és meg kell ismételni, még olyan esetben is, ha a tesztcsík ablakai egyikében piros csík látható. Ezt a vizsgálatot, a Szolgálat, laboratóriumi partnerével közösen elvégzi és értékeli. Egyetlen teszt sem alkalmas arra, hogy teljes bizonyosságot nyújtson arról, hogy a minta nem tartalmaz alacsony koncentrációban HIV-1 p24 antigént és/vagy HIV-1 és HIV-2 elleni antitestet, ha a fertőzés nagyon korai stádiumában van.

De a negatív eredmény azt jelenti, HIV-negatív vagyok?

Egy nem-reaktív eredmény azt jelenti, hogy HIV-negatív voltál legfeljebb 1 hónappal ezelőtt.  Ahhoz, hogy mindig világos képet kapj arról, hogy mi a HIV státuszod, meg kell próbálni rendszeresen szűrésre járni, mindig figyelembe véve az ablakperiódust. Javasoljuk, rutin szerűen 3 havonta.

 Plakát2v-Determine

Teszt Eredménye:
’Invalid’ (érvénytelen): ha nincs egy vörös csík a ’Control’ ablakban
’Invalid’ (érvénytelen): Ha egy vörös csík jelenik meg az ’Ag’ ablakban, de NEM jelenik meg a ’Control’ ablakban
’Invalid’ (érvénytelen): Ha egy vörös csík jelenik meg az ’Ab’ ablakban, de NEM jelenik meg a ’Control’ ablakban
’Invalid’ (érvénytelen): Ha NEM jelenik meg vörös csík a ’Control’ ablakban és SEM az ’Ag’ SEM az ’Ab’ ablakban SEM
Negatív: ha egy vörös csík jelenik meg a ’Control’ ablakban és nem jelenik meg vörös csík az ’Ag’ és ’Ab’ jelölésű ablakokban
’Pozitív’ (reaktív): ha vörös csík jelenik meg a ’Control’ ablakban, az ’Ab’ és ’Ag’ jelölésű sávban is
’Pozitív’ (reaktív): ha vörös csík jelenik meg a ’Control’ ablakban, valamint vörös csík jelenik meg az ’Ag’ jelzésű ablakban
’Pozitív’ (reaktív): ha vörös csík jelenik meg a ’Control’ ablakban, valamint vörös csík jelenik meg az ’Ab’ jelzésű ablakban

Megjegyzés: A teszt eredménye akkor is ’Pozitív’, ha az Ag/Ab ablakokban megjelenő csík világosabb, vagy sötétebb a ’Control’ sáv vörös csíkjánál.

A gyártó honlapját itt találja:

Alere Determine™ HIV-1/2 Ag/Ab Combo

Gyártó honlapján található részletes útmutató: Alere Determine™ HIV-1/2 Ag/Ab Combo Brochure

A tesztelés mentének pontos leírása a gyártó által kiadott Útmutató szerint, elérhető itt

A Gyártó kifejezetten a HIV tesztelésről készített honlapja: http://alerehiv.com/hiv-screening/alere-determine-hiv-12-agab-combo/

Magyar nyelvű tájékoztató: innen letölthető

OraQuick ADVANCE ® Rapid HIV-1/2 Antibody
NYÁLteszttel történő HIV szűrés

Figyelem: A nyáltesztek kizárólag antitest kimutatására alkalmasak, ezért jelentősen hosszabb az ablakperiódus a kombinált tesztekkel szemben.

Egy esetleges fertőződés után minimum 3 hónapnak el kell telnie a biztos eredményhez.

Mintagyűjtés nyálból;

  •  A vizsgált személy a teszt elvégzése előtt legalább 15 perccel ne egyen, ne igyon, ne rágógumizzon. Amennyiben igen, várjon a tesztelés megkezdésével legalább 30 percet.
  • A spatulával Tamponozza körbe teljesen az alsó és felső fogínyt, egyszer!
  • Kevés nyálminta esetén, ha már az előhívó oldatba tette a mintavevő tampont, ne tegye be újra a szájába!

Ne tamponozza a szájpadlást, orcákat, vagy nyelvet!

A nyállal átitatott mintavevő pálcát beleállítjuk az előhívó oldatot tartalmazó üvegcsébe és várjon 20 – maximum 40 percet a tamponos teszt reagensbe juttatásától számítva, majd olvassa le az eredményt.

oraquick-teszt

 

Plakát2v-OraQuick

Teszt Eredménye:

’Invalid’ (érvénytelen): ha nincs egy vörös csík a ’C’ területen

’Invalid’ (érvénytelen): ha nincs egy vörös csík a ’C’ területen, de van csík a ’T’ területen

’Invalid’ (érvénytelen): A piros háttér elhomályosítja az eredményt (azaz sehol sem látható csík)

’Invalid’ (érvénytelen): Csíkok a ’C’ illetve a ’T’ területeken kívül jelennek meg

Negatív (nem reaktív): ha egy csík jelenik meg a ’C’ területen és nem jelenik meg a ’T’ területen

’Pozitív’ (reaktív): ha egy csík jelenik meg a ’C’ területen és a ’T’ területen is

Megjegyzés: A teszt eredménye akkor is ’Pozitív’-reaktív, ha a ’T’ területen megjelenő csík világosabb, vagy sötétebb a ’C’ terület csíkjánál.

Ha egy reaktív eredményt produkál a gyorsteszt, további teszteket a laborban kell megismételni, miután az eredmény természetesen lehet egyértelműen negatív. Ehhez már vénából vett vérmintát veszünk, amelyet laboratóriumi teszttel értékelünk ki. Ugyanez az eljárás, ha a nyálteszt nem értékelhető.

Ablakperiódusra vonatkozó tudnivalók:

Ha a teszt negatív és ha a tesztet megelőző 3 hónapon belül nem történt fertőzési kockázat, akkor az eredmény valószínűleg NEGATÍV.

OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 nyálteszt

Gyártó honlapja: http://orasure.com/products-infectious/products-infectious-oraquick.asp

OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 gyorsteszthez készült honlap itt

OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 nyálteszt részletes Útmutató letölthető

– a HIV teszt anonim, önkéntes – “gyors” eredmény 20 perc alatt: Térítéssel (ujjbegy vérből: 3000 Ft; Nyálmintából: 6000 Ft)

Plakát2v-ablakperiodus

Támogassa Ön is az AATSZ működését!

Állítsuk meg együtt a HIV fertőzés terjedését! Kérjük, amennyiben van lehetősége, támogassa szervezetünket, ezen keresztül pedig a magyarországi HIV prevenciót! Köszönjük!

Elérhetőségek

Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat
Közhasznú Egyesület
1113 Budapest, Karolina út 35/B
Tel/fax: 06-1-466-92-83
E-mail: [email protected]

GYORSTESZT
Hétfő: 17:00-20:00
Kedd: 9:00-12:00, 16:00-19:00
Szerda: 17:00-20:00
Csütörtök: 17:00-20:00
Péntek: 9:00-12:00

VÉRVÉTEL
Hétfő: 17:00-20:00
Kedd: 9:00-12:00
Csütörtök: 17:00-20:00
Péntek: 9:00-12:00

TŰCSERE
Hétfő: 14:00-16:00
Szerda: 14:00-16:00
Csütörtök: 14:00-16:00

Támogatás

Támogassa Ön is az AATSZ működését!
Állítsuk meg együtt a HIV fertőzés terjedését!
Kérjük, amennyiben van lehetősége, támogassa szervezetünket, ezen keresztül pedig a magyarországi HIV prevenciót!
Köszönjük!


Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat programjainak Támogatója az

és a

mint Pályázatkezelő.