Alacsonyküszöbű ellátás

Alacsonyküszöbű ellátásunkról

Alacsonyküszöbű szolgáltatásunk ingyenesen, könnyen és bárki számára elérhető, akit valamilyen függőség, szenvedélybetegség érint – akár személyesen, akár hozzátartozóként.

Figyelj oda, mit cselekszel! Felelős embernek születtél!

 

  • Keress fel szakembert, ha testi – lelki problémád van!
  • Szólj és beszélj partnereiddel ezekről a témáról!
  • A lehetőségekhez mérten győződj meg partnered, drog-társad tisztaságáról (HIV, Hepatitis)!
  • Szeretkezéskor óvszerrel védd magad és partnered!
  • Ne feledd nemcsak a HIV és a Hepatitisek terjednek közös tűvel és védekezés nélküli szexuális érintkezés során!

 

 

Nem kell hozzá:
– a nevedet és adataidat megadnod
– tisztának lenned
– hogy érvényes TAJ- kártyád vagy
– konkrét célod legyen

Mert nálunk:
– nincsenek elvárások
– találhatsz célokat
– esélyt adhatsz magadnak
– titoktartás van

Itt lehetőséged van:
– tabuk nélkül beszélni bármiről
– a továbblépés lehetőségeiről tájékozódni

Alacsonyküszöbű szolgáltatásunk elemei

Pszichoszociális intervenciók
      – egyéni konzultáció, esetkezelés
– előgondozás, szűrés terápiás otthonokba
– problémamegoldás
– tanácsadás

Információs és felvilágosító szolgáltatások
      – terápiás otthonokról, ellátási formákról, lehetőségekről
– elsősorban a droghasználat veszélyeiről, a fertőző betegségekről
– személyesen, e-mailben, vagy telefonon

Tűcsere
Minden hétköznap 10-17 óra között

Drop In – „Toppanj be!” Központ
Életvezetési tanácsok, melegedési, pihenési, információs és módszertani lehetőség.

Intézményi felkutató tevékenység
Ahogy a Nemzeti Drogstratégia is írja, „az alacsonyküszöbű ellátások célja a rejtőzködő droghasználó csoportok felkutatása, valamint egészségügyi és/vagy szociális ellátásokba irányítása. A kontaktusteremtés módszerei elsősorban a megkereső szolgáltatások: megkereső munka ártalomcsökkentő és speciálisan fertőzőbetegség-megelőző tartalommal, a sorstársak bevonásával. „ (VII/2.2 h) Az alacsonyküszöbű szolgáltatások fejlesztése)

A kerületben és a Fővárosban működő önkormányzati, egészségügyi és civil szervezetekkel az év során felvettük a kapcsolatot. A jövőben szeretnénk, ha minél szélesebb réteg hallana az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat munkájáról és ismerné meg az alacsonyküszöbű ellátás nyújtotta lehetőségeket. Ennek érdekében különféle konferenciákon, rendezvényeken, programokon veszünk részt, ahol munkatársaink tájékoztatást nyújtanak a tevékenységünkről, az igénybevétel lehetőségéről, formájáról.

HIV szűrés
Szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásával foglalkozó civil szervezetek által delegált kliensek anonim szűrése. Bővebben a Szolgáltatásaink/Szűrés menüpontban.

 

Drogok, kábítószerek

Ma már mindenki tud olyan ismerősről, aki legalább egyszer már kipróbált valamilyen szert: orrba felszívni, cigarettába sodorva elszívni, bélyegen, tablettában, süteményben elfogyasztva, alkohollal, vagy intravénásan belőve.

A kábítószerek veszélyesek!

A természettudományok, és az orvostudomány azért találta meg ezeket a vegyületeket, mert a hatóanyagaik egy része fontos gyógyszer, vagy komoly segítség valamely betegségek terápiájához. Csak avatott szakemberek alkalmazhatják, amikor arra komoly és kellően megalapozott ok/szükség van.

Segítő szolgálatunknak nem tiszte a „könnyű és a nehéz” drogok taglalása, vagy az engedélyezések körüli társadalmi vitában való részvétel. Mi veszélyesnek tartunk minden, nem körültekintően, nem szakszerűen, és nem felelősséggel használt gyógyszert, kábítószert, drogot, legyenek azok „könnyűek”, vagy „nehezek”!

Az AATSZ 15 éves munkássága alatt folyamatosan betartja a teljes anonimitást (névtelen és bejelentés nélküli szűrés tűcsere és életvédelmi tanácsadás).

 

  • Rendelésünkön várunk mindenkit, aki érintett a kábítószer élvezetekben, élt velük, és/vagy jelenleg is használja azokat.
  • Rendelésünkön várunk mindenkit, akinek partnere tudottan intravénás kábítószer élvező, függő volt/van.
  • Rendelésünkre küldjétek el azokat az ismerőseiteket, akikről tudjátok, hogy kábítószert fogyasztottak, vagy szexuális kapcsolatot létesített olyan partnerrel, aki intravénás kábítószert fogyasztott kapcsolatuk előtt, alatt.
  • Az Intravénás kábítószerek használatakor a „közös tű” a drog mellett az első ellenség. Közvetlen egészségkárosodást, olyan fertőzéseket okozhat, amelynek akár halálos következménnyel is járhat.

 

A „könnyű drogok” közvetve okozhatnak egészség károsodást. A „könnyű” drogélvezők ki vannak téve öntudatlan, kontroll nélküli cselekedeteknek és ezért veszélyesek lehetnek saját magukra, és másokra.

A KÁBÍTÓSZERHASZNÁLÓK 10%-a HEPATITIS C POZITÍV!
A HEPATITIS C VÍRUS ÁLTAL OKOZOTT FERTŐZÉS MA MÉG NEM GYÓGYÍTHATÓ!