Új Prevenciós Program indult útjára!

Előzményként, 2014. április 28-án 21:55-kor a Duna Televízió – Dokureflex című műsorában vetítésre került az Inkognitó című Dokumentumfilm.

A film vetítése után, kerekasztal beszélgetést láthattak, amelynek résztvevője volt az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat Főorvosa –
Dr. Balogh Attila is.

A Film főszereplője Kovács István, HIV-pozitív festőművész.

A szexuális úton terjedő fertőzések, betegségek kérdése, a megbélyegzett embertársaink helyzete és maguk a fertőzöttek is tabukat építenek. Ez társadalmunk örökölt kultúrája.

A Filmben a legkiválóbb hazai szakértők bevonásával, górcső alá veszik a hazai helyzetet a leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő betegségek terén.

Az  Inkognitó c.  ismeretterjesztő  film  célközönsége  a  15 –  25  év  közötti  fiatalok,  témáját  tekintve nemi úton terjedő betegségekkel foglalkozik, nagy hangsúlyt fektetve a prevenció kérdésére.

A   filmben megszólalnak   a  fiatalok.  A  tinédzserek,  huszonéves  fiatalok     tájékozatlansága     messze    felülmúlta   a  gyanított   prognózist, miszerint az információk  káoszában,  vagy  teljes  hiányában  élik  az  egyébként  meglehetősen  szabados  szexuális  életüket.

Nehéz pálcát törni bárki feje felett is, ami a felelősséget illeti. Egy biztos, a szülők, a pedagógusok szerepe kulcsfontosságú tényező az egészséges szexualitásra nevelésben, azonban meg kell, hogy kérdőjelezzük felkészültségüket,  hozzáállásukat. Tabuként  kezelni,  szőnyeg  alá  söpörni ezt  az  elemi  ösztönünkhöz kapcsolódó témakört, nem csupán felelőtlenség az egyénnel szemben, de az egyébként kiváló magyar oktatás sötét foltját is képezheti. 

A megoldás oly egyszerű, hogy szinte már ordít utánunk: BESZÉLGESSÜNK, nevezzük nevén az esetleges veszélyforrásokat, mondjuk el a következő generációnak, vagy akár azok szüleinek, hogy a tudatlanság,  az ismeret hiánya kockázati tényezővé nőheti ki magát.

         Ezek   a   gondolatok  sarkallták  a készítőket arra,   hogy  összeállítsanak  egy  rendezvényt,  amely alkalmat    biztosítana    kendőzetlen     beszélgetésekre,      központban     a   szexuális   felvilágosítással,   a prevencióval.

A feladat adott: a tinédzserek nyelvére fordítani egy számukra zavarba ejtő témát, mint a szexualitás, és  az azzal járó kellemetlenségek.  A cél, hogy ezek a fiatalok fogékonnyá váljanak, azonban ezt kizárólag a megfelelő affinitással rendelkező, szuggesztív személy képes elérni.

 Más a helyzet a szülőkkel, illetve a pedagógusokkal. Az ő számukra a segítség az ismeretek megszerzése,  és  a  gondolkodásmódjuk       megváltoztatása  lehet. Ezért a rendezvényt két részre bontották:

A rendezvény  egyik fele  egy fiatalok számára könnyebben befogadható, az ő érdeklődésüket lefedő  részeket  tartalmaz, a másik részben a  szülők  és  pedagógusok  képzésére, szemléletformálására vállalkoztak.

Olyan témák kerülnek elő, mint például:

Mik azok a BNG-k?

Milyen feladatokat látnak el a BNG-k?

  • Mennyi idő, hogy egy aktív nemi betegségben szenvedő páciens gyógyszeres kezelése megkezdődjön?

  • A gondozáskor mi történik pontosan a pácienssel?

  • A háziorvostól kell beutaló?

  • Hogy zajlik a tanácsadás/felvilágosítás?

  • Mi az a szexuálhigiéne?

stb.

http://www.zonafilm.hu/

Nézzük, hallgassuk, beszéljük róla!

Beszélgessünk!

A legjobb megelőzés a bizalom!

A legjobb prevenció a beszélgetés!