Megjelent az EPINFO 23. évfolyam 17. számában a legfrissebb magyarországi HIV/AIDS statisztika:

o_c3cb42c7b9be21fb_001 

2015-ben 271 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 3116-ra emelkedett. 2015 végéig 11-en haltak meg és 43-an betegedtek meg AIDS-ben. Sajnos 2015-ben 2 csecsemő is született fertőzötten Magyarországon.

A gyógyszerét rendszeresen szedő, kezelt, fizikai és mentális egészségére és életmódjára odafigyelő, a feltételeket betartó HIV-fertőzött, nem fertőz tovább.

Ezért is kell tesztre járni, mert az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött nem csak ugyanannyi ideig élhet, mint a nem fertőzött társai, de nem is fertőzi tovább a többi embert.

A HIV fertőzöttek szociális gondozása, a HIV fertőzöttek felelős, „együttgondolkodó” életvitelének a  felépítése kiemelt fontosságú a jövőben. Ez az úgynevezett másodlagos prevenció.

Vagyis a HIV-vel élők Gondozása.

Az AATSZ azért dolgozik, hogy elősegítse és fenntartsa ezt a Szolgálatot.

A gondozás során elérendő cél, hogy  rendszeresen találkozzanak (az orvosi terápia mellett) egy Segítő személlyel, aki folyamatos kapcsolatot tart fent a HIV-vel élőkkel, és partnereikkel. A gondozók személyesen elérhető és folyamatos jelenléte megoldást keres a mindennapok szociális/életvezetési kérdéseire, amelyek a HIV-vel élőket foglalkoztatják.

A mentálhigiénés gondozás alapja a beszélgetés.

A rendszeres találkozók lehetőséget biztosítanak a kliens számára, hogy az állapotával kapcsolatos szorongásait, frusztrációit biztonságos keretek között ventilálja. Felmerülő kérdéseit, gondolatait szabadon megfogalmazza, állapotáról, lehetőségeiről tájékoztatást kapjon. A szociális munkás támogatja a klienst állapotának elfogadásában, ugyanakkor igyekszik rávilágítani a kliens saját felelősségére állapotának alakulásában; dolgozik a kliens környezetével szembeni felelősségérzetének kialakításán, megerősítésén.

Egy életmódbeli szemléletváltás ösztönzésére van szükség, valamint az ehhez szükséges informálás, tanácsadás (az egészséges életmóddal – a mozgással, sporttal, különösen a higiénével kapcsolatban).

Fontos a kliens céljainak, és jövőképének megfogalmazása és kialakítása.

Mindezek együttesen, jelentősen befolyásolják a HIV-vel élők lelki állapotát, vagyis ezzel befolyásolva azt a megtartó immunválaszt, amely szinten tartja az egészségi állapotát.

Forrás: EPINFO