Megelőzés

Biztonságos óvszerhasználat

A gumióvszer használata – azon kívül, hogy a nem kívánt terhesség megelőzhető vele – kb. 90%-os biztonsággal képes megakadályozni a szexuális úton terjedő betegségeket. Ennek feltétele a helyes óvszerhasználat.

 • Ha még sohasem használt gumióvszert, először egyedül próbálja ki nyugodt körülmények között!
 • Legyen kéznél a közösülés előtt! Legyen kéznél tartalék is!
 • Óvatosan bontsa ki a fóliatasakot!
 • Ne szakítsa ki az óvszert körömmel, ékszerrel, bármivel!
 • Ne tekerje le, mielőtt felhúzná!
 • Az óvszer végén lévő zsákból szorítsa ki a levegőt, különben használat közben kiszakadhat!
 • Csak teljesen merev péniszre húzza fel!
 • Húzza vissza a fitymát!
 • Az óvszert helyezze a makkra, majd lefelé görgetve húzza fel a pénisz tövéig!
 • Szorítsa ki a légbuborékot!
 • Csak vizes síkosítókat használjon! A vazelint, olajak, krémek tönkretehetik az óvszer anyagát!
 • Magömlés után a lehető legrövidebb időn belül húzza ki a péniszt, amíg még merev!
 • Egy óvszert csak egyszer használjon!
 • Óvszerszakadás esetén a péniszt azonnal ki kell húzni! A szakadt óvszert eltávolítani, és egy papírzsebkendőbe csomagolva kidobni! A közösülés folytatásához a péniszt meg kell mosni szappannal, és új óvszert kell használni!

A gumióvszer használata kb. 90%-os biztonsággal képes megakadályozni a szexuális úton terjedő betegségeket!

 

Az intravénás drogok és a HIV-fertőzés

A nemzetközi és hazai statisztikák egyértelműen jelzik, hogy az intravénás kábítószerek (pl. a heroin) használata a HIV-fertőzés szempontjából súlyos kockázati tényezőt jelent. E fokozott kockázat elsősorban az intravénás drogok élvezői között oly gyakori közös tűhasználatra vezethető vissza, ami mindenfajta vérrel terjedő fertőzés, így a HIV és a hepatitis melegágya. A tű belső és külső felszínére ugyanis a beszúráskor minden esetben azonnal odatapadnak a vérsejtek, és velük együtt a vérben tartózkodó vírusok, még akkor is, ha a fecskendőben nem jelenik meg vér. Életveszélyes tévedés azt hinni, hogy a fecskendő visszaszívásának elkerülésével a fertőzés veszélye nem áll fenn! Az intravénás kábítószerekkel kapcsolatosan tehát a következő szabályokat érdemes betartani:

1. A drogok kerülése

A kábítószerek használata azon túl, hogy a törvény bünteti, és az egészséget súlyosan károsítja, minden esetben növeli a vérrel, illetve szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőződés kockázatát. A drogok által létrehozott, megváltozott tudatállapotban az ember önkontrollja ugyanis jelentősen lecsökken, könnyebben megy bele veszélyes kapcsolatokba, és kevésbé képes figyelni azokra a szabályokra, melyekkel csökkenthetné a veszélyeket, mint például a megfelelő óvszerhasználat.

Kerüljünk mindenféle drogot!

2. Intravénás drogok kerülése

Ha nem tudunk lemondani a drogok által elérhető megváltozott tudatállapotról, mindenképpen kerüljük el az úgynevezett “kemény drogokat”, mint például a heroin. Az ezek által okozott fizikai és lelki károsodás nagyságrendekkel felülmúlja a többiét, és az injekciós tű beszúrásával egy olyan kaput nyitunk, amelyen keresztül mindenfajta fertőzés, de elsősorban az életveszélyes HIV és hepatitis vírusok akadálytalanul juthatnak a szervezet védelmi vonalai mögé.

Kerüljük az intravénás drogokat!

3. A közös tűhasználat kerülése

Ha az intravénás kábítószerek használatát valaki nem tudja elkerülni, a legfontosabb, hogy minden tűt és fecskendőt csak egyszer használjon. Győződjön meg róla, hogy az injekciós készlet felbontatlan, sértetlen csomagolású! Ne ossza meg tűjét és fecskendőjét senkivel, bármennyire is bízik benne! Elegendő csak egyetlenegyszer megszegni ezt a szabályt! A befecskendezés után a tűt és a fecskendőt gondosan el kell zárni valamilyen szilárd falú, jól zárható tárolóba.

Kerüljük a közös tűhasználatot!

4. Az injekciós készlet fertőtlenítése

Számos eljárás létezik a már használt injekciós készlet fertőtlenítésére. Ezek elvileg csökkenthetik a fertőzés kockázatát, de nem létezik olyan házilag kivitelezhető módszer, amely teljes biztonsággal megelőzhetővé tenné a fertőzések átvitelét!

Soha ne használjon már használt tűt vagy fecskendőt!

Veszélyes kapcsolatok

A szexuális kapcsolatok minden esetben magukban hordozzák a szexuális úton terjedő fertőzések átvitelének lehetőségét. Hosszú távú, kiegyensúlyozott, kölcsönösen monogám kapcsolat esetén ez a veszély kisebb. Vannak azonban bizonyos típusú szexuális együttlétek, amelyeknél a fertőzésveszély sokszoros. Ezeket kerüljük, ha tehetjük. Ha nem tudjuk elkerülni, tegyünk meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében, használjunk gumióvszert!

Veszélyes kapcsolatnak tekinthetők minden esetben a szexuális együttlétek:

Prostituálttal
Prostituálttal történő közösülés még rendszeres orvosi ellenőrzés esetén is veszélyforrásnak tekintendő, ugyanis ha a HIV fertőzést követő 5-8 héten belül végezték a vizsgálatot, akkor az negatív eredményt fog adni, holott a vírus már a szervezetben van és a fertőzés továbbadható.

Biszexuális partnerrel
A statisztikák szerint a HIV fertőzés és a hepatitis gyakorisága magasabb a biszexuális emberek között, ezért a biszexuális partnerrel való szexuális együttlét mindenképpen fokozott kockázatúnak tekintendő.

Intravénás drogot használó partnerrel
Az intravénás kábítószert használók köre a HIV és a hepatitis szempontjából különösen magas kockázatú csoportnak számít, ezért az ebbe a csoportba tartozó személyekkel történő közösülés lehetőség szerint kerülendő, illetve a feltétlen óvatosság ajánlott. Bármely intravénás drogot használó fertőzéshordozó lehet, még negatív teszt esetén is, a fertőzést követő 6-8 hetes periódus miatt, amikor a vírus jelenléte még nem mutatható ki semmilyen módszerrel.

Magas HIV fertőzöttségű országból származó külföldivel
A világ számos országában vannak különösen fertőzött területek. HIV fertőzés szempontjából kiemelten veszélyesnek tekinthetjük az afrikai kontinens országait, egyes távol-keleti országokat, de sajnos, az utóbbi időszakban egyes szomszédos országokban is igen gyorsan emelkedik a HIV fertőzöttek száma. Volt rá példa, hogy házasságban élő, egyébként monogám férjnek elegendő volt egyetlen félrelépés egy szex-turizmusáról ismert távol-keleti országban, és hazatérése után hónapokkal, az első panaszok jelentkezésekor diagnosztizálták a HIV fertőzést és az AIDS-et.

Partnereit gyakran váltogatóval
A szexuális partnerek gyakori váltogatása a promiszkuitás gyakorlatilag lehetetlenné teszi a fertőzések biztonságos elkerülését.

Ne feledjük: a szexuális úton terjedő fertőzésekhez elég egyetlenegyszer figyelmen kívül hagyni az óvatossági szabályokat! Egyetlen hiba végzetes lehet!

 

Terhesség, családtervezés és a HIV

Ha a kismama HIV fertőzött, a vírus akár a terhesség, akár a szoptatás során megfertőzheti a magzatot, illetve a csecsemőt.
Bár a magzat és az anya vére elvileg nem keveredik, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az anya HIV fertőzöttsége esetén komoly veszélye van annak, hogy az újszülött fertőzötten jöjjön a világra.
A fertőzött anya a vírust az anyatejjel is átadhatja. A szülést követően a biztonságos szexuális élettel kapcsolatos szabályok betartására nem csak az önmagunkkal és partnerünkkel szembeni, hanem a gyermekeink életéért való felelősségünk is kötelez.
A terhesség felelősségteljes, megelőző szemléletű vállalásának részévé kell válnia a felmerülő gyanú esetén elvégzendő HIV-szűrővizsgálatnak.

 

Védőoltás

Az itt található Intézetben, vagy háziorvosánál kérheti a Hepatitis B védőoltás beadását.

Javasolt a hepatitisz B elleni védőoltás (aktív immunizálás) egészségügyi dolgozók, művese kezelésben részesülő betegek, vérzékenyek, és szexuális magatartásuk miatt fokozott fertőzési veszélynek kitett személyek, intravénás kábítószer-élvezők számára, továbbá azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatitis B előfordulása jelentős.