Kislexikon

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W

A Vissza a lap tetejére
Acyclovir A herpes simplex vírus és a herpes zooster vírusa ellen használt vírusellenes gyógyszer kémiai neve. Tabletta, kenőcs vagy injekció. A hatóanyag a vírussal fertőzött sejtben alakul át aktív formává (aciklovir trifoszfát), amely a vírus DNS szintézisét gátolja.
AIDS A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immunodeficiency Syndrome) rövidített neve, amely a vírussal történő fertőzés okoz. Az AIDS diagnózisa akkor mondható ki, ha a beteg vérében milliliterenként 200-nál kevesebb CD4-sejt található és/vagy immunhiányos állapot következtében opportunista fertőzés lép fel. Bővebben ld. !!!HIV/AIDS
Akut ld. Heveny
Álpozitív Diagnosztikus teszt során kapott, téves pozitív eredmény.
Androszteron A férfi nemi hormonok egyike.
Antibiotikumok Bizonyos gombák által termelt anyagok, vagy azok mesterségesen előállított származékai, melyek a baktériumokat elpusztítják vagy szaporodásukat gátolják, így az általuk okozott fertőzések gyógyítására használatosak.
Antigén Olyan, többnyire fehérjetermészetű anyag, (pl. baktériumok, vírusok, vagy azok töredékei), melyet a szervezet immunrendszere idegenként azonosít, és ennek következtében védekezési reakciót, immunválaszt indít el.
Antitest ld. Ellenanyag
AZT Azidotimidin – a HIV vírus szaporodását lassítani képes anyag, a HIV fertőzés kezelésére használható bizonyos gyógyszerek hatóanyaga. Gyakran használják más szerekkel kombinálva. Mellékhatásként vérszegénységet, a fehérvérsejtek számának csökkenését, émelygést, izomgyengeséget, fejfájást okozhat.
B Vissza a lap tetejére
B-limfocita A fehérvérsejtek egyik altípusa, mely alapvető szerepet játszik a szervezet humorális immunitásában. A szervezetet érő fertőzésre adott válasz során a B-limfociták a helper T-sejtektől kapott biokémiai jelzést követően átalakulnak úgynevezett plazmasejtekké, amelyek az adott antigénnel szemben ellenanyagot termelnek. A sejtek közti kommunikációban fontos szerepet játszik a CD4 receptor.
B-sejt ld. B-limfocita
Baktériumok Alacsonyabbrendű egysejtű élőlények, amelyek – szemben a magasabbrendű növények és állatok sejtjeivel – nem rendelkeznek elkülönült sejtmaggal. Felépítésüket és életmódjukat illetően rendkívül változatos és formagazdag csoport, egy részük kórokozó, más részük kifejezetten hasznos. Legtöbb fajtájuk az emberre ártalmatlan.
Balanitis A hímvessző makkjának vagy a csiklónak a gyulladása.
Balanoposthitis A makk gyulladása, mely a fitymát is érinti.
Biopszia Szövetminta eltávolítása valamely szervből, annak érdekében, hogy szövetteni vizsgálattal a diagnózist pontosítani lehessen.
Burkitt limfóma Az Epstein-Barr vírus által okozott rosszindulatú daganat, mely leggyakrabban az állkapocs-csontban, a petefészkekben és a nyirokcsomókban jelentkezik. Afrikában gyakori.
C Vissza a lap tetejére
Candida ld. Kandidiázis
Candidiasis ld. Kandidiázis
CD4 receptor Többek között a helper T-sejtek és a makrofágok felszínén található fehérjemolekula, amelyhez a HIV vírusok hozzákapcsolódhatnak. A CD4 receptor fontos szerepet játszik az egészséges fehérvérsejtek egymás közti kommunikációjában.
CD4-sejt Más néven helper T-sejt.
CD4-sejt szám A helper T-sejtek száma.
Celluláris immunitás Más néven sejtes immunitás; az immunrendszernek az az alrendszere, amely nem ellenanyagokkal, hanem sejtekhez kötötten, közvetlenül védekezik az idegenként felismert sejtek, antigének ellen.
Celluláris immunválasz ld. Celluláris immunitás
Chlamydia trachomatis Csak a sejt belsejében szaporodó, kis baktérium. Egyes típusai a limfogranuloma venereumot okozza, míg más változazai a nem gonococcalis eredetű húgycsőgyulladások (lásd !!!Egyéb szexuális úton terjedő fertőzések > !!!Nem-gonococcalis uretritiszek) egy részéért felelős.
Condyloma acuminatum A szexuális úton terjedő betegségek egyike, kórokozója a humán papilloma vírus. A külső nemi szerveken és a végbéltájékon növő, szemölcsszerű, többnyire jóindulatú daganatos elváltozás (lásd bővebben !!!Egyéb szexuális úton terjedő fertőzések > !!!Condyloma acuminatum.
CT Számítógépes rétegfelvétel (Computeres Tomográfia); modern, nagy pontosságú diagnosztikus módszer, melynek során valamely testrészről (fej, nyak, végtag) vagy a törzsről röntgenfelvétel-sorozatot készítenek, amelyből a számítógép bonyolult számítások során keresztmetszeti képeket hoz létre. Számos betegség vagy elváltozás diagnmózisához nélkülözhetetlen.
Cytomegalia A cytomegalovirus által okozott, legtöbbször a retinát, a központi idegrendszert, a vastagbelet és a nyelőcsövet megbetegítő fertőzés. A kórokozó a legtöbb ember szervezetében megtalálható, az ép immunrendszerű szervezetet nem betegíti meg, immunhiányos állapotban (pl. AIDS) azonban súlyos, gyakran végzetes kimenetelű opportunista fertőzést okozhat. A cytomegalovirus jelenléte a HIV teszt során álpozitív reakciót okozhat.
Cytomegalovírus A herpeszvírusok közé tartozó vírus, az egészéges emberek szervezetében is megtalálható az esetek 80%-ában. Immunhiányos állapotú szervezetben a cytomegalia néven ismert betegséget okozza.
D Vissza a lap tetejére
Dermatitis A bőrgyulladás orvosi neve.
Dezoxiribonukleinsav ld. DNS
DNA A DNS rövidítése angol nyelven.
DNS Dezoxiribo-nukleinsav, az emberi, állati és növényi sejtek örökítőanyaga, a szervezet felépítéséhez szükséges információkat hordozó, a sejtmagban található, kettős spirál alakú molekula. A kettős spirál szerkezetben egymással szemben párosával helyezkedik el a molekulát alkotó négyféle nukleotid: az adenin, a timin, a citozin és a guanin. A négyféle nukleotid sorrendje, mint kód tárolja a fehérjék szintéziséhez szükséges információt.
Dsypareunia A fizikai fájdalommal járó közösülés orvosi neve.
E Vissza a lap tetejére
ELISA Rövidítés (Enzyme Labeled ImmunoSorbent Assay); immunológiai módszereken alapuló laboratóriumi vizsgálati eljárás, képes bizonyos antigének vagy antitestek jelenlétét nagy érzékenységgel kimutatni. Számos HIV teszt működik ezzel a módszerrel.
Ellenanyag Más néven immunglobulin; az immunrendszer által termelt fehérjék gyűjtőneve. E fehérjék fontos szerepet játszanak az immunválasz számos lépésében.
Enzim Az élettani folyamatokban jól meghatározható feladatot betöltő molekula, legtöbbször fehérje, vagy fehérje alapú anyag.
Epstein-Barr vírus A herpeszvírusok családjába tartozó vírus, a mononucleosis infectiosa nevű betegséget okozza. Mint kórokozót, kapcsolatba hozzák a Burkitt limfómával is, így azok közé a vírusok közé sorolható, amelyek nagy valószínűséggel rosszindulatú daganatot képesek előidézni az emberis szervezetben.
F Vissza a lap tetejére
Fehérvérsejtek A vérsejtek egyik fő csoportja, melyeknek elsődleges szerepe az idegen anyagok és kórokozók elleni védekezés. Fő típusaik a limfociták, a monociták és makrofágok, és a granulociták.
G Vissza a lap tetejére
Gonorrhea A gonorrea (kankó, tripper) a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium által okozott, nemi úton terjedő betegség, amely megfertőzi a húgycső, méhnyak, végbél és a garat nyálkahártyáját vagy a szem kötőhártyáját. lásd bővebben !!!További, szexuális úton terjedő fertőzések > Gonorrhea
Granulociták A fehérvérsejtek egyik alapvető fontosságú csoportja, karéjos sejtmaggal és szemcséket tartalmazó sejtplazmával. Többségük képes az idengenként felismert baktériumok, sejttörmelékek bekebelezésére. A plazmában lévő szemcsék színe alapján további altípusaikat különböztetik meg.
Gyulladás A szervezet válasza valamilyen kívülről vagy belülről származó károsító hatásra, kórokozóra. Klasszikus jelei az adott szerv vagy szövet térfogatának és hőmérsékletének növekedése, környezeténél pirosabb színe, a fájdalom, és az egészséges funkciók károsodása.
H Vissza a lap tetejére
Helper T-sejt A T-sejtek, azaz T- limfociták egyik csoportja. Sokféle feladatot látnak el, így többek között segítik a celluláris immunitásban részt vevő sejteket (helper=segítő) az antigének felismerésében és elpusztításában, serkenti az ellenanyagok termelődését, és “harcba szólít” más fehérvérsejteket a szervezetbe behatoló antigén elpusztítására.
Hepatitis A májgyulladás orvosi neve. Ld. még vírushepatitisek.
Herpes genitalis A nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpes simplex vírus okoz. lásd bővebben !!!További, szexuális úton terjedő fertőzések > !!!Herpes genitalis.
Herpes simplex vírus (HSV) A herpeszvírusok családjába tartozó, vírus. Két fajtája ismert, a HSV1, amely a szájon és a szemen jelentkező, jól ismert herpeszes kiütésekért felelős, és a HSV2, amely a nemi útonterjedő fertőzésként számon tartott herpes genitalist okozza.
Herpes zooster Övsömör; a Varicella-Zooster vírus által okozott, időről időre kiújuló betegség. A vírus az elsődleges fertőzés (a varicella, azaz a bárányhimlő) után inaktív állapotban elrejtőzik az érzőidegek dúcaiban, majd később aktiválódik, az érzőidegek mentén eljut a bőrbe, és ott erős fájdalmakkal járó, jellegzetesen sávos vagy övszerű elhelyezkedésű bőrkitütéseket okoz. A vírus ismétlődő aktiválódását a legkülönbözőbb tényezők idézhetik elő.
Herpeszvírusok Viszonylag nagyméretű és összetett szerkezetű, örökítőanyagként DNS-t tartalmazó állati és emberi vírusok. Jelenleg 8 fajtájuk ismert, például a Herpes simplex vírusok, a Varicella-Zooster vírus, a Cytomegalovírus és az Epstein-Barr vírus.
Heveny Gyorsan lezajló, viszonylag rövid ideig tartó kórfolyamat (függetlenül annak kimenetelétől).
HIV Human Immunodeficiency Virus, azaz emberi immunhiányt okozó vírus, amely az AIDS betegséget okozza. Bővebben ld. !!!HIV/AIDS.
HIV teszt Laboratóriumi vizsgálat, melynek során a vizsgált személy vérében a HIV vírusa ellen termelt ellenanyagot tudják kimutatni. A tesztnek két alapvető típusa létezik: a szűrő tesztek, amelyek a HIV vírussal való fertőzöttség gyanúját vizsgálják, és az úgynevezett konfirmációs (vagyis bizonyító, igazoló) tesztek, amelyekkel a fertőzöttséget bizonyítják. HIV fertőzés gyanúja esetén elsőként mindig szűrő tesztet végeznek és csak ennek pozitivitása esetén szükséges a második, megerősítő, konfirmációs teszt. Csak akkor tekinthető valaki HIV hordozónak, ha a második teszt is pozitív eredményt ad.
Hormonok A szervezetben termelődő azon anyagok gyűjtőneve, amelyek a sejtek és szövetek egymás közti kommunikációjában, a szervek működésének összehangolásában a hírvivő szerepet töltik be.
HPV ld. (Human PapillomaVirus)
HSV ld. Herpes simplex vírus
Human PapillomaVírus Az emberi szemölcsvírus, valójában mintegy 80 típusból álló csoport. Igen kis méretű, szabályos szerkezetű, kettős DNS-láncot tartalmazó vírusok, amelyek többek között a condyloma acuminatum nevű szexuális úton terjedő betegséget és prekarcinomatózisként (rosszindulatú daganathoz vezető állapotként) ismert, méhnyakrákot megelőző elváltozásokat okoz.
Humorális immunitás Az immunrendszernek az az alrendszere, amely nem sejtekhez kötötten (ld. celluláris immunitás), hanem közvetve, a sejtek által termelt ellenanyagokkal védekezik az idegenként felismert sejtek, antigének ellen.
I Vissza a lap tetejére
Immunhiányos állapot Az immunrendszer nem megfelelő működése, amikor a szervezet többféle antigénnel szemben is válaszképtelenséget mutat. Veleszületett és szerzett formája van. A veleszületett immunhiányos állapotnak genetikai okai vannak. A szerzett immunhiányt okozhatják immunrendszert gátló anyagok, kemoterápiás szerek, bizonyos rosszindulatú daganatok, Röntgen-sugárzás vagy sugárkezelés illetve vírusfertőzések, mint például a HIV fertőzés.
Immunrendszer Az emberi és állati szervezet egyik legfontosabb védekező rendszere. Feladata a “saját” és az “idegen” felismerése és megkülönböztetése, szükség esetén a behatoló elpusztítása. Két egymással szorosan együttműködő alrendszerből: a celluláris és a humorális immunitásból áll.
Immunválasz Az immunrendszer reakciója arra, ha a szervezetben a sajáttól különböző, azaz idegenként felismert anyagot, organizmust, sejtet talál.
In vitro Olyan vizsgálat, amelyet nem élő szervezetben, hanem sejt- vagy szövettenyészetben (“in vitro”= üvegben) végeznek el. Gyógyszerek kipróbálása során mindig megelőzi az in vivo vizsgálatokat.
In vivo Élő szervezetben (“in vivo”=élőben) végzett vizsgálati eljárás. Általában állatkísérletet értenek alatta, amely mindig megelőzi az emberen végzett klinikai vizsgálatokat, amelyeknek elindítását minden országban nagyon szigorú szabályokhoz kötik.
Interferon Fehérje típusú anyag, amely az emberi és állati szervezetben is termelődik. Bizonyos típusú vírusokra és daganatos sejtekre gátló hatással rendelkezik, ezért mesterségesen előállított változatait ma már számos daganatellenes és vírusellenes terápiában használják.
J Vissza a lap tetejére
Jóindulatú daganat Olyan daganatos elváltozás, mely nem hatol be a környező szövetekbe és nem képez távoli áttéteket, vagyis metasztázisokat, ellentétben a rosszindulatú daganatokkal.
K Vissza a lap tetejére
Kandidiázis A Candida albicans nevű gomba által okozott fertőzés, melyet a szervezet nyálkahártyáit betegíti meg, pl. a száj, a bélcsatorna, a hüvely, a nyelőcső vagy a tüdő felszínén. A kandidiázis gyakran az immunhiányos állapot első jele, ép immunrendszer esetén ritka. A nemi szervek kandidiázisa a nemi úton (is) terjedő fertőzések közé tartozik, ld. bővebben !!!További fertőzések > !!!Kandidiázis.
Kankó ld. Gonorrhea.
Kaposi szarkóma Az érfalak sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat, amely az AIDS egyik gyakori szövődménye. Általában a bőr felszínén vagy a szájüregben jelenik meg, de előfordulhat a belső szervekben, belekben, nyirokcsomókban vagy a tüdőben is. Alapos a gyanú, hogy a Kaposi-szarkómát egy, az Epstein-Barr vírushoz hasonló herpeszvírus-fajta okozza. Kezelése interferonnal, sugárkezeléssel, illetve kemoterápiával történik.
Karcinóma Hámszövetből, hámeredetű sejtekből kiinduló rosszindulatú daganatok összefoglaló neve.
Karcinóma in situ Olyan karcinóma, amely kialakulása kezdeti stádiumában van, még nem hatolt be a környező szövetekbe és még nem hozott létre a szervezetben távoli áttéteket, metasztázisokat. Ha ilyenkor fedezik fel a daganatot, akkor sebészi úton eltávolítva 100%-os gyógyulást lehet elérni.
Kemoterápia Daganatellenes gyógyszerekkel történő kezelés.
Killer T-sejt A limfociták egyik csoportja, melynek feladata elsősorban a szervezetbe hatoló kórokozók közvetlen elpusztítása.
Klinikai vizsgálat Valamilyen új terápiás vagy diagnosztikus eljárás (gyógyszer, oltóanyag, teszt) embereken történő kipróbálása. Megkezdését hatóságilag szigorú feltételekhez kötik, mint példál az in vitro és az in vivo állatkísérletek, vagy a teratogenitási vizsgálatok előzetes elvégzése. Több fázisból áll, melynek során először néhány egészséges önként jelentkezőn, majd kislétszámú betegcsoporton próbálják ki az új módszert. Ezután kerülhet csak sor a nagylétszámú betegen végzett vizsgálatsorozatra. Az új eljárások csak a körültekintően végzett és gondosan dokumentált vizsgálat lezárása után kaphatnek engedélyt arra, hogy a mindennapi diagnosztikus és gyógyító gyakorlatban megkezdődjön az alkalmazásuk.
Kondom ld. Óvszer.
L Vissza a lap tetejére
Lágyfekély Szexuális úton terjedő, erősen fertőző betegség. A Hemophilus ducreyi baktérium okozza. A mikrobák a szervezetbe kerülve 2-5 napos lapppangási idő után a nemi szervek bőrén gyorsan terjedő, fájdalmas szövetelhalásokat, fekélyeket okoz. Nem túl gyakori, de a fekélyek elősegítik más, szexuális úton terjedő betegségek, pl. a HIV-fertőzés átvitelét. Gyógyítható.
Latencia Lappangás; fertőző betegségek esetén az az idő, amely a fertőződéstől az első tünetek megjelenéséig eltelik. A lappangási idő hossza a kórokozó fajtájára jellemző, de függ a szervezet reakcióképességétől is.
Leukémia Fehérvérűség; a fehérvérsejtek kontrollálatlan, rosszindulatú szaporodása.
Limfociták A fehérvérsejtek egyik fő típusa, nagy sejtmaggal és kevés plazmával rendelkező, a vörösvértesteknél kisebb sejtek. Két típusuk a celluláris immunválaszért felelős T-limfociták és a humorális immunitásért felelős B-limfociták.
Limfogranuloma lásd !!!További, szexuális úton terjedő fertőzések > !!!Limfogranuloma venereum
M Vissza a lap tetejére
MAC ld. Mycobacterium avium complex.
Makrofágok Falósejtek; a monociták érpályán kívüli alakjai.
Metasztázis Távoli áttét. A rosszindulatú daganatok egyik jellemző tulajdonsága, hogy növekedésük során egyes sejtjeik az eredeti helyükről elszabadulva a vér és a nyirokkeringés útján a szervezet távolabbi pontjaira elsodródnak, és másodlagos daganatokat, áttéteket képeznek. Ilyen esetekben a betegség gyógyítása többnyire sokkal nehezebb, hiszen hiába távolítják el az eredeti, elsődleges daganatot, a metasztázisok révén maradnak tumoros sejtek a szervezetben.
Monociták A fehérvérsejtek egy csoportja, amelyek képesek arra, hogy amőbaszerűen mozogva, áthatoljonak az erek falán a sejtközötti térbe, és a szervezetbe került antigéneket felfalják. A közvetlen, sejthezkötött, celluláris immunválaszban részt vevő sejtek közé tartoznak. A monocyták a vérben találhatók, ha már kiléptek az érpályából, makrofágoknak nevezik öket.
Mononucleosis infectiosa Magas lázzal járó fertőző betegség, egészséges immunrendszer esetén néhány hét alatt magától meggyógyul. Kórokozója az Epstein-Barr vírus, de közeli rokona, a Citomegalovírus is szokott mononukleózisos megbetegedéket okozni.
Mycobacterium avium complex
N Vissza a lap tetejére
Nem gonococcusos eredetű uretritiszek Nemi úton terjedő betegségek, melyeket általában a Chlamydia trachomatis vagy (férfiaknál) Ureaplasma urealyticum, olykor pedig Trichomonas vaginalis vagy herpesz szimplex vírus okoz. Lásd bővebben !!!Egyéb szexuális úton terjedő fertőzések > !!!Nem-gonococcalis uretritiszek.
Nyirokcsomó
Nyirokmirigy A nyirokcsomó helytelen elnevezése. A nyirokcsomó nem termel váladékot, ezért nem nevezhető mirigynek.
O Vissza a lap tetejére
Opportunista fertőzés Bizonyos kórokozók az egészséges immunrendszerrel rendelkező szervezetben gyakran természetesen előfordulnak, de csak igen ritkán, illetve enyhe lefolyású betegségeket okoznak, immunhiányos állapotban súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthatnak el. Ezeket nevezzük opportunista fertőzéseknek.
Oral hairy leukoplakia Magyarra nehézkesen fordítható (hairy = fonalas szerkezetű, oral leukoplakia = fehéres, elszarusodó elváltozás a száj nyálkahártyáján). A szájüregben és anyelv felszínén jelentkező fehér, rücskös, fonalszeru felszíni alakzatokat képezo elváltozás. AIDS-ben és más immunhiányos állapotban gyakori. Feltevések szerint az Epstein-Barr vírus okozhatja.
Ovarium A petefészek orvosi neve.
Óvszer
Ösztrogén Az egyik női nemi hormon.
P Vissza a lap tetejére
Penis A hímvessző orvosi neve.
Perinatális fertőzés A magzatot a születéskor, vagy akörül érő fertőzés.
Placebo Hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszerkészítmény, klinikai vizsgálatokban a vizsgált készítménnyel való objektív összehasonlítást szolgálja.
Plazmasejt A fehérvérsejtek egyik típusa. A plazmasejtek a B-limfocitákból alakulnak ki Helper T-sejtektől kapott biokémiai jelzés következtében. Az átalakulás során a sejtplazma mennyisége megnő, a sejt megkezdi az ellenanyagok termelését. A plazmasejtek a humorális immunitás fontos szereplői.
Pneumocystis carinii tüdőgyulladás A Pneumcystis carinii nevű baktérium által okozott tüdőgyulladás. AIDS-betegek tüdejében gyorsan kifejlődő megbetegedés, ezeknél a betegeknél a halál leggyakoribb közvetlen oka. A Pneumicystis carinii fertőzés esetenként más szervekben is jelentkezhet.
Prekarcinomatózis
Prion A közelmúltban felfedezett kórokozók csoportja. Működésüket tekintve leginkább a vírusokhoz hasonlíthatók, de azoknál mind méretükben, mind felépítésükben lényegesen primitívebbek, olyannyira, hogy még genetikai kódot hordozó DNS-sel vagy RNS-sel sem rendelkezik, mindössze egyetlen fehérjemolekulából áll. Legismertebb képviselőik a szarvasmarhák szivacsos agysorvadását (BSE) és az emberi Creutzfeld-Jacob szindrómát okozzák. Működésükről és a lehetséges kezelésről egyelőre kevés ismeret áll rendelkezésre.
Progeszteron Az egyik női nemi hormon.
Prognózis Kórjóslat; egy adott betegség, kórfolyamat kimenetelére adott becslés.
R Vissza a lap tetejére
Retrovírusok A vírusok egy csoportja amelyek egyedülálló jellegzetessége, hogy RNS molekula formájában tárolt genetikai kódját egy speciális enzim, a reverz transzkriptáz (jelentése kb: “visszafelé átíró” enzim) segítségével először DNS molekulává írja át, majd erről, mint mintáról kezdődik az új vírus RNS-ek készítése. Ebbe a csoportba tartozik például a HIV vírus is.
Reverz transzkriptáz A retrovírusokban található egyedülálló enzim, mely arra képes, hogy a vírus genetikai információit hordozó RNS-éről a gazdasejtben DNS molekulát másoljon.
Ribonukleinsav ld. RNS.
RNA ld. RNS.
RNS
Rosszindulatú daganat Olyan daganatos elváltozás, mely szétválaszthatatlanul behatol a környező szövetekbe, szervekbe, a távoli szervekben áttéteket, metasztázisokat hoz létre.
S Vissza a lap tetejére
Sejtmag A sejtnek az a része, ahol a genetikai kódot hordozó DNS molekulák helyezkednek el.
STD ld. Szexuális úton terjedő betegségek
Stomatitis A szájüregben zajló gyulladás orvosi neve.
Sugárkezelés
Szarkóma Kötőszövetből kiinduló rosszindulatú daganat.
Szexuális úton terjedő betegségek Mindazok a fertőzések, amelyek szexuális érintkezés során (is) képesek az egyik emberről a másikra átjutni. Lásd bővebben !!!HIV/AIDS, illetve !!!További, szexuális úton terjedő fertőzések.
Szifilisz  A szifilisz (luesz, vérbaj) a Treponema pallidum nevű baktérium által okozott nemi úton terjedő betegség.A kórokozó a hüvely vagy a száj nyálkahártyáján, esetleg a bőrön keresztül hatol be a szervezetbe.

Egy jellegzetes dugóhúzószerű, rendkívül érzékeny baktérium, amely a szervezetből kikerülve igen gyorsan elpusztul. A szifiliszes fertőzés átadásához tehát szoros olyan testi érintkezés szükséges, amely révén a fertőzött váladék (ondó, hüvelyváladék, nyálcserével is járó csók) közvetlenül átjut a partner szervezetébe.

Szindróma
Szteroid A szervezetben rendkívül fontos szerepeket betöltő hormonok összefoglaló neve, számos betegség kezelésére is használják.
T Vissza a lap tetejére
T-sejt Más néven T-limfocita.
T-limfocita
TBC lásd Tuberkulózis
Teratogén Olyan anyag vagy hatás, mely az embrióban vagy a magzatban fejlődési károsodást okoz.
Testis A here orvosi neve.
Tesztoszteron Az egyik férfi nemi hormon.
Tripper ld. Gonorrhea.
Tuberkulózis
Tumor Tágabb értelemben mindenfajta daganat, körülhatárolt, rendellenes szövetszaporulat orvosi neve. Gyakran “rosszindulatú daganat” értelemben használják.
U Vissza a lap tetejére
Ultrahang 1. Az emberi fül számára nem hallható magasságú hang; 2. ultrahangot vizsgálati célra használó berendezés; 3. ultrahangos vizsgálat. Az orvosi diagnosztikában az ultrahangos vizsgálatoknak nagy a jelentőségük. Az ultrahangok jó irányíthatóságát felhasználva nagyfelbontású képeket lehet készíteni a belső szervekről. További előnye, hogy az ultrahangos vizsgáló berendezésekben használt hangforrás az élő sejtekre nem gyakorol észlelhető biológiai hatást, így gyakorlatilag kockázatmentes vizsgálati eljárásnak tekinthető.
Ureaplasma urealyticum Nagyon kis méretű baktérium, melynek nincs ugyan merev sejtfaluk, mégis képes sejten kívül szaporodni. A <!– –>nem gonococcalis eredetű húgycsőgyulladások (lásd !!!Egyéb szexuális úton terjedő fertőzések > !!!Nem-gonococcalis uretritiszek) egy részéért felelős.
Ureter A vizeletet a vesékből a húgyhólyagba vezető páros cső alakú szerv.
Urethra A vizeletet a húgyhólyagból a külvilágba vezető páratlan cső alakú szerv, magyarul húgycső.
Urethritis A húgycsőgyulladás orvosi neve.
Uterus Az anyaméh orvosi neve.
V Vissza a lap tetejére
Vagina A hüvely orvosi neve.
Vaginitis A hüvelygyulladás orvosi neve.
Varicella A bárányhimlő orvosi neve.
Varicella-Zooster vírus
Vírushepatitisek Vírusok által okozott, a máj gyulladásával (hepatitis) járó betegségek gyűjtőneve. Az általános tüneteken kívül legfőbb jellemzőjük a sárgaság.
Hepatitist többféle vírus okozhat, amelyek terjedésüket és az okozott elváltozásokat illetően különböznek egymástól.
Vírusok Olyan alacsonyrendű élőlények, amelyek biológiai szempontból az élő és az élettelen határán helyezkednek el. Rendkívül kicsik, nem képesek önálló mozgásra, nincs anyagcseréjük, nem növekszenek, nem reagálnak a külvilágból érkező ingerekre. Szaporodni csak egy másik, magasabbrendű lény sejtjén belül, annak anyagcseréjét és fehérje szintetizáló rendszerét felhasználva képes. Szerkezetük nagyon egyszerű, általában egy genetikus kódot tartalmazó nukleinsavláncból (DNS vagy RNS) és az azt körülvevő fehérjeburokból állnak.
Számos betegség kórokozója vírus, pl. influenza, mumpsz, hepatitis, kanyaró, himlő, veszettség, bárányhimlő és övsömör, cytomegalia, herpesz, AIDS. A kutatások egyre több rosszindulatú daganatról derítik ki, hogy valamilyen vírus okozza. Az egyik elsőként felfedezett, daganatkeltésre is képes vírus az Epstein-Barr vírus volt.
A vírusok a gazdasejtbe történő behatolás után bejutnak a sejtmagba és bonyolult folyamatok során arra “kényszerítik” a sejtet, hogy a vírus genetikai kódját több ezer példányban lemásolja. Az újonnan létrejött DNS vagy RNS molekulákat a sejt a kódban foglalt utasításokat követve az eredetivel megegyező módon fehérjemolekulákkal “becsomagolja”, és ezzel készen is áll a további fertőzésre és terjedésre kész vírusok tömege.
A vírusok ellen nem könnyű védekezni, ugyanis antibiotikumokra egyáltalán nem reagálnak. Bizonyos vírusok esetén interferonnal, kemoterápiával, illetve besugárzással lehet terápiás eredményeket elérni. Bár bizonyos vírusok ellen már léteznek többé-kevésbé hatékony vírusellenes szerek, e tekintetben még nem tart ott a tudomány, mint az antibiotikumok területén.
W Vissza a lap tetejére
Wassermann reakció A szifilisz kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálat.
Western-blot Nagyérzékenységű laboratóriumi vizsgálati eljárás.
Vissza a lap tetejére