Nem gonococcusos eredetű fertőzések

Nem gonococcusos eredetű fertőzések

A nem gonococcus eredetű húgycsőgyulladás és méhnyakgyulladás nemi úton terjedő betegségek, melyeket általában a Chlamydia trachomatis vagy (férfiaknál) Ureaplasma urealyticum, olykor pedig Trichomonas vaginalis vagy herpes simplex vírus okoz.

A megbetegedéseket nem gonococcusos fertőzéseknek nevezzük, mivel nem a gonorreát okozó Neisseria gonorrheae a kórokozó. Az ebbe a csoportba tartozó férfi húgycsőfertőzések kb. 50%-át és a nők gennyes nem gonorreás méhnyakgyulladásainak nagyrészét a Chlamydia trachomatis okozza. Az uretritiszek többi részét a mycoplasma-szerűUreaplasma urealyticum nevű baktérium váltja ki

Tünetek

A fertőzött személlyel való együttlét után általában 4-28 nappal, a férfi vizelés közben égető érzést tapasztal húgycsövében. A hímvessző általában váladékozni kezd; a váladék lehet átlátszó vagy homályos, de általában hígabb, mint gonorrea esetén. Kora reggel a pénisz nyílása vörös lehet, szélei a beszáradt váladéktól összetapadnak. A betegség néha hevesebben kezdődik, fájdalmas és gyakori vizelési kényszerrel, valamint a húgycsőből gennyes váladékozással.

A fertőzött nők nagy része panaszmentes, azonban előfordulhat gyakori vizelési kényszer, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, közösüléskor fellépő fájdalom, és a hüvely sárgás, nyákos és gennyes váladékozása.

A fertőzött partnerrel folytatott anális és orális nemi élet a végbél és a garat fertőzéséhez vezethet, ami fájdalommal és sárgás nyákos-gennyes váladékozással jár.

Diagnózis

Többnyire a hímvesszőből vagy a méhnyakból nyert váladék laboratóriumi vizsgálatával, illetve a jellegzetes tünetek, valamint a gonorrea kizárása alapján lehet felismerni.

Szövődmények

A kezeletlen Chlamydia trachomatis fertőzés tünetei az esetek 60-70%-ában 4 hét alatt eltűnnek, azonban számos szövődmény is felléphet. Az Ureaplasma szerepe a szövődmények kialakulásában egyelőre nem tisztázott.

A kezeletlen chlamydia fertőzés nőknél felterjedhet a petevezetékekre, melyek gyulladása fájdalommal jár, hegesedése pedig meddőséghez vagy méhen kívüli terhességhez vezethet. Ez utóbbi szövődmények az elsődleges tünetek hiányában alakulhatnak ki, sok szenvedéssel és költséggel járnak. A férfiak Chlamydia fertőzése a herezacskó egy- vagy kétoldali fájdalmas duzzanatával járó mellékheregyulladást okozhat.

Kezelés

A fertőzéseket antibiotikummal kezelik. Az esetek 20%-ában a kezelés után újra visszatér a fertőzés, ilyenkor a kezelést hosszabb ideig kell folytatni.

A kezelés befejezte előtt nemi életet élő egyének megfertőzhetik partnerüket, ezért a partnereket is lehetőség szerint egyidejűleg kezelni kell.