Fertőzések

FERTŐZÉSEK (STD)

Az STD az angol Sexually Transmitted Diseases (szexuális úton terjedő fertőzések) szó rövidítése. Manapság ezt használjuk a régiesebb ”nemi betegségek” helyett azoknak a fertőző betegségeknek a megnevezésére, melyeket különféle kórokozók okoznak, és elsősorban szexuális érintkezéssel terjednek. Az STD kórokozók közt szerepelnek: baktériumok, chlamydiák, mycoplasmák, vírusok, gombák és paraziták. Több mint 30 féle kórokozó terjed nemi érintkezés révén.

 

Az STD-k sokszor tünetmentesek vagy enyhe, jellegtelen tünetekkel jelentkeznek, ezért védekezés nélküli, alkalmi szexuális kapcsolata után Ön is vegyen részt STD szűrésen!

Csak egy egyszerű vérvétel, vagy egyéb fájdalmatlan mintavétel. Pár perc alatt túl lehetünk rajta, mégis sokan félnek tőle. Érthető, hisz a szexuális úton terjedő betegség intim, és sok esetben kellemetlen tünetekkel, súlyos szövődményekkel járhat. STD fertőzésekben sokszor csak akkor vesszük észre a bajt, amikor már szövődmények – kismedencei gyulladás, prosztatagyulladás, meddőség, méhnyakrák – alakultak ki.

 

Előzze meg Ön is az STD-k veszélyes szövődményeit!

Kiemelt rovat:

Egyéb szexuális úton terjedő fertőzések:

NE HANYAGOLJA EL TESTÉT, FIGYELJE ÖNMAGÁT, S HA BÁRMILYEN TÜNETE VAN, KEZELTESSE MAGÁT!