Blog

Szűrővizsgálat időben és rendszeresen = ÉLET és egészség

2019-ben a szexuális úton terjedő betegségek (STD) – mondhatjuk – reneszánszukat élik. Ezek a fertőző betegségek olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amik az aktus közbeni kontaktus révén képesek megfertőzni a másik felet. Ezek a betegségek önmaguktól nem gyógyulnak, ellenben mindegyik kezelhető gyógyszerkészítményekkel. Ezekről a fertőzésekről nagyon keveset tudnak a mai fiatalok – és sajnos csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagy a baj és jelentkeznek a tünetek. De hallunk olyan eseteket is, hogy csak az egyik fél ment el orvoshoz és a partner gyógyszerét felezik el otthon. Legrosszabb eset, amikor az interneten keresztül fellelhető „otthon gyógyítást” választja a beteg. Ezek a fertőzések kezelés nélkül rosszabbodhatnak és ráhúzódhatnak más szervekre is, súlyosabb esetekben pedig meddőséghez, sőt halálhoz is vezethetnek. Kiemelendő, hogy manapság nincsenek tisztában az emberek, hogy kihez is kellene fordulni ilyen esetben, sokszor a háziorvost keresik fel, vagy urológust illetőleg nőgyógyászt. Természetesen ők is értenek hozzá, de szakmailag a kezelés, partnerkutatás és az utánkövetés szempontjából ez a bőr- nemigyógyász szakorvosok kompetenciája. A tapasztalataink alapján az elmúlt évekhez képest jelentősen megnőtt a szűrésekre jelentkezők száma, ami jó jel, hogy az emberek törődnek a saját és a partnerük egészségével. A Nemzeti Népegészségügyi Központ – Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya által kiadott éves összesítő táblázatokból a következő információkat vonhatjuk le. 2018-hoz képest Magyarországon az újonnan regisztrált HIV fertőzöttek száma emelkedett, és ez sem jelenti, hogy a HIV pandémia terjedése lassulna. 2019-ben a szakemberek 223 újonnan regisztrált HIV fertőzöttet dokumentáltak. A szexuálisan leginkább aktív korcsoport a 20-39 évesek, ezekben az életkorokban kiemelkedő a HIV pozitivitás aránya. Az AIDS stádiumban diagnosztizáltak száma 53 fővel emelkedett, amely egy több éves kezeletlen HIV fertőzést feltételez. Tapasztalataink szerint az alacsony szűrési hajlandóság mára javulni látszik, ma már inkább el mernek jönni a fiatalok is szűrésre, vagy akár a kampányszűréseken is részt vesznek a tesztelésen. 2019-ben igen nagy arányú szifilisz fertőzés emelkedés volt tapasztalható: 2019-ben 791-re nőtt. Ennek a bakteriális fertőzésnek van egy olyan csoportja, amit syphilis latens recens -nek nevezünk, sokáig tünetmentes, és ez a leggyakoribb előfordulása. Igen veszélyes is lehet, de rendszeres szűrés mellett elkerülhető. Az úgynevezett neurosyphilis (tabes dorsalis, paralysis progressiva) esetében 2018-ban 19 bejelentett eset volt, 2019-ben 20. Megjelent a veleszületett szifilisz is.

Korcsoportokat tekintve a legtöbb fertőzést a 25-29 éves korosztályban diagnosztizálták. A szexuális úton terjedő fertőzések nem válogatnak, lehet a kliens idős, vagy fiatal. Lehet fiú, vagy lány, homo-, vagy heteroszexuális. Akár egyetlen szexuális együttlét is elegendő, hogy elkapjunk valamilyen fertőzést. És amit a legtöbben mindig elfelejtenek az, hogy az orális szex is szex!!! A torokban a tünetek kevésbé feltűnőek. Érdemes tisztában lenni az STD-k tüneteivel, terjedésük módjaival. Járjunk rendszeresen szűrésre, mert a korai diagnózis ÉLETET ment! A felsorolt STD-k csak a jéghegy csúcsát jelentik, számtalan más, szexuálisan terjedő betegség is leselkedik az emberekre. A közölt számok nem tükrözik a teljes járványügyi képet, mivel torzítják az adatokat, hogy sok esetben nem kerülnek jelentésre az egyes fertőzések. Cikkünk főleg a figyelemfelkeltést, a szűrés rendszerességének fontosságát szolgálja, továbbá a lehetőség felkínálását.

szerzők: Pfahlerné Dr. Csépai Mária Magdolna, orvosi mikrobiológia és klinikai laboratóriumi vizsgálatok szakorvosa – Karolina Rendelő
Sabjanics András, tanácsadó – Karolina Rendelő

Közzétéve: 2020-09-28

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

Kérjük klienseinket, hogy a járványügyi intézkedéseket szem előtt tartva, mindannyiunk érdekében kövessék szigorúan az alábbi utasításokat: Átmenetileg jelige alapú előjegyzést vezetünk be. Honlapunkon az alábbi linken www.anonimaids.hu/idopontfoglalas foglalhatnak időpontot. Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat. Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet. A Karolina Rendelőbe való belépés kizárólag szájmaszkban, vagy az arcot (száj- és orrnyílást együttesen) eltakaró kendőben lehet. A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel! A Karolina Rendelő előtti várakozás közben kérjük egymástól tartani a biztonságos 2 méteres távolságot. Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan!

You have Successfully Subscribed!

Tájékoztatás a Karolina Rendelő működéséről a járványügyi veszélyhelyzet alatt

Tájékoztatás a Karolina Rendelő működéséről a járványügyi veszélyhelyzet alatt

Tisztelt Klienseink! Az alábbi intézkedéseket vegyék figyelembe és a megváltozott működési rendünk szerint vegyék igénybe a Karolina Rendelő ellátását. Kérjük klienseinket, hogy a járványügyi intézkedéseket szem előtt tartva, mindannyiunk érdekében kövessék szigorúan az alábbi utasításokat: Átmenetileg jelige alapú előjegyzést vezetünk be. Honlapunkon az alábbi linken www.anonimaids.hu/idopontfoglalas foglalhatnak időpontot. Anonimitásuk továbbra is teljes mértékben biztosított, előjegyezni bármilyen nem beazonosítható, személyes adatokat nem tartalmazó e-mail címmel lehet, amelyre visszaigazolást is kapnak. KERESSÉK A SPAMEK, ILLETVE LEVÉLSZEMÉT KÖZÖTT IS! Rendelőnk várójában 1 kliensnél több nem tartózkodhat. Várakozás kizárólag a Karolina Rendelő előtti szabadtéren lehet. A Karolina Rendelőbe való belépés kizárólag szájmaszkban, vagy az arcot (száj- és orrnyílást együttesen) eltakaró kendőben lehet. A Karolina Rendelőbe való belépéskor kezét kötelezően fertőtlenítse a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítővel! A Karolina Rendelő előtti várakozás közben kérjük egymástól tartani a biztonságos 2 méteres távolságot. Kérjük, az előjegyzett időpontra érkezzen pontosan! Kérjük, kísérő nélkül érkezzen. Hogy csökkentsük a kontaktusok számát, a gyorsteszt eredményét aznapi kiadással elektronikus úton küldjük el. Mindannyiunk érdeke, hogy közös együttműködéssel, minimálisra csökkentsük a COVID_19 járvány terjedését. Amennyiben az alábbi állítások egyike igaz Önre, NE jöjjön tesztre: az elmúlt 1 hétben légúti fertőzésre utaló tünetei (láz, köhögés, akut légúti nehézsége volt) vagy ilyen személlyel kerültek kapcsolatba Kérjük Önöktől, hogy kerüljék a testi – fizikai kontaktust! Orvosaink és Dolgozóink maximálisan betartják a fokozott biztonsági előírásokat. Köszönjük szíves együttműködésüket!

You have Successfully Subscribed!