European HIV and Hepatitis Testing Week, click here for more info - www.testingweek.eu

2017. November 17-e és 24-e között rendezik meg az ‘Európai HIV-Hepatitis szűrés hetét’.

 

Ez egy páratlan lehetőséget kínál a program partnereinek (civil szervezeteknek, egészségügyi szervezeteknek, az egészségügyi szakembereknek és a politikai döntéshozók számára), hogy Európa-szerte, egy hétig egyesítsék erőforrásaikat és segítsenek minél több emberhez eljuttatni az üzenetet:

 

‘Ismerd meg a HIV státuszod!’

‘Mindenki tesztelje magát HIV-re!’

Mindenki tesztelje magát, aki még sosem végeztetett HIV tesztet és tesztelje magát az, akinek az elmúlt időszakban volt egy védekezés nélküli, elsősorban ismeretlen, alkalmi partnerrel folytatott együttlét.

A szervezetek közös fellépésükkel ösztönözhetik az embereket, hogy nyíltan beszéljenek annak előnyeiről, amit a HIV-vizsgálatok, és a státusz ismerete jelent.

A végső cél, hogy minél több ember tesztelje magát egy hét alatt.

A téma középpontja: Ha ismered a fertőzött státuszod, minél hamarabb kerülhetsz kezelésbe, ezáltal pedig minél hamarabb részesülhetsz olyan terápiában és gondozásban, amely jelentősen javíthatja általános egészségi állapotod, és megőrizheted immunrendszered erejét.  A hatékony terápia során a továbbfertőzés esélye is jelentősen lecsökken.

A szűrés során, továbbra is fontos hangsúly az ‘ablakperiódus’.

Azaz egy fertőzési kockázat után, minimum 4 hét múlva lehet a HIV tesztet elvégeztetni, ennyi idő után lehet megnyugtatóan lezárni az elsősorban rizikós szexuális kapcsolatból származó kockázatot.

3 hét után lehet biztonságosan, laboratóriumi eszközökkel kimutatni, illetve kizárni a fertőzést.

Hepatitis C fertőzés esetén az ablakperiódus 3 hónap.

Az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött nem csak ugyanannyi ideig élhet, mint a nem fertőzött társai, de nem is fertőzi tovább a többi embert.

A legjobb megelőzés a szűrés!

A legjobb prevenció a szűrés!

A legjobb megelőzés a bizalom!

A legjobb prevenció a beszélgetés!

Fontos a szűrés, mert a korai diagnózis Életet ment!

Fontos a bizalom, mert ezáltal, nagyobb valószínűséggel fogod partnereddel megbeszélni HIV státuszotokat.

 

Egyéni felelősség a terápia, közös felelősség, hogy vigyázz partneredre.

A gyógyszerét rendszeresen szedő, kezelt, fizikai és mentális egészségére és életmódjára odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV-fertőzött, nem fertőz tovább.

A HIV fertőzöttek szociális gondozása, a HIV fertőzöttek felelős, „együttgondolkodó” életvitelének a felépítése kiemelt fontosságú a jövőben. Ez az úgynevezett tercier prevenció.

Vagyis a HIV-vel élők Gondozása.

Az AATSZ azért dolgozik, hogy elősegítse és fenntartsa ezt a Szolgálatot.

A gondozás során elérendő cél, hogy rendszeresen találkozzanak (az orvosi terápia mellett) egy Segítő személlyel, aki folyamatos kapcsolatot tart fent a HIV-vel élőkkel, és partnereikkel. A gondozók személyesen elérhető és folyamatos jelenléte megoldást keres a mindennapok szociális/életvezetési kérdéseire, amelyek a HIV-vel élőket foglalkoztatják.

A mentálhigiénés gondozás alapja a beszélgetés.

A rendszeres találkozók lehetőséget biztosítanak a kliens számára, hogy az állapotával kapcsolatos szorongásait, frusztrációit biztonságos keretek között ventilálja. Felmerülő kérdéseit, gondolatait szabadon megfogalmazza, állapotáról, lehetőségeiről tájékoztatást kapjon.

A szociális munkás/tanácsadó támogatja a klienst állapotának elfogadásában, ugyanakkor igyekszik rávilágítani a kliens saját felelősségére állapotának alakulásában; dolgozik a kliens környezetével szembeni felelősségérzetének kialakításán és megerősítésén.

Egy életmódbeli szemléletváltás ösztönzésére van szükség, valamint az ehhez szükséges informálás, tanácsadás (az egészséges életmóddal – a mozgással, sporttal, különösen a higiénével kapcsolatban).

Fontos a kliens céljainak, és jövőképének megfogalmazása és kialakítása.

Mindezek együttesen, jelentősen befolyásolják a HIV-vel élők lelki állapotát, vagyis ezzel befolyásolva azt a megtartó immunválaszt, amely szinten tartja az egészségi állapotát.

2017. január 1. és szeptember 30. között 156 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 3500-ra emelkedett.

2016-ban volt nemcsak az eddigi legmagasabb AIDS stádiumban diagnosztizált (53) beteg, hanem ebből az új HIV fertőzésként regisztrált betegek (30) száma is a legmagasabb volt ebben az évben Magyarországon!

Járj szűrésre, mert a korai diagnózis ÉLETET menthet!