Szűrés

HIV szűrés, HIV teszt

Az AIDS betegség eredményes kezelése szempontjából döntő fontosságú a mielőbbi diagnózis, amely a vérben lévő HIV vírusok, pontosabban az ellenük a szervezet által termelt ellenanyagok kimutatásán alapul.

Az ellenanyagokat kimutató laboratóriumi vizsgálatokat nevezik röviden tesztnek. A teszteknek két alapvető típusa van: a szűrésre alkalmas (“screening”) tesztek és a diagnosztikus szempontból bizonyító erejűnek tekintett konfirmációs, azaz igazoló tesztvizsgálatok.

A szűrő tesztek – mint általában a szűrővizsgálatok – módszereik miatt elsősorban arra alkalmasak, hogy nagyobb mennyiségben, viszonylag gyorsan, pontosan és lehetőleg nem túl nagy költséggel kiszűrjék, hogy a vizsgált személyek közül kinél lenne szükséges egy alaposabb vizsgálat. Más szóval, a szűrővizsgálatok – és ide tartozik az anonim szűrés is – nem a diagnózis felállítására alkalmasak, hanem arra, hogy a HIV fertőzöttség gyanúját megerősítsük vagy elvessük.

A HIV fertőzöttség diagnózisát csak több, egybehangzóan pozitív eredményű vizsgálati eredmény esetén lehet kimondani.

 

Milyen esetben indokolt?

 

  • Tartós kapcsolat, vagy házasság, gyermekvállalás előtt mindkét félnek
  • Gyakori partnerváltás esetén
  • Védekezés nélküli szexuális együttlét, illetve óvszer elszakadása, lecsúszása esetén 4 hét múlva
  • Közös tű, fecskendő használata után 4 hét múlva

 

 

Mikor menjek?

Minimum 4 hét után gyere tesztre!
A fertőzést követően leghamarabb 4 hét után már kimutatható megfelelő laboratóriumi vizsgálattal. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges fertőzési kockázat után minimum 4 hetet kell várni a teszt elvégzésével, vagyis az úgynevezett ‘ablakperiódus’ letelte után!

Mi az „ablak” periódus?
„Ablak” periódusnak azt az időszakot nevezzük, amíg a HIV vírus jelenlétét semmilyen laboratóriumi vagy egyéb eljárással nem lehet kimutatni. Ez az időszak a fertőződést követő 2-4 hétig tart. Ez alatt a vírus hordozója már továbbadhatja a fertőzést.

A teszt különbözik a normál laborvizsgálattól, előfeltétele nincs, nyugodtan egyél-igyál előtte!

 

Mit vigyek magammal?

Az AATSZ szűrővizsgálatán megjelent személyeket orvosaink kérés esetén nemre, nemzetiségre, szexuális viselkedésre, egyéb betegségre, droghasználatra és egyéb élvezeti cikkek használatára való tekintet nélkül megvizsgálják. Tanácsot adunk a nekünk feltett kérdésekre. Kérésre elvégezzük a HIV tesztet név és személyi adatok elkérése nélkül, ingyenesen. Semmilyen azonosító dokumentum nem szükséges!

Az anonim adatbiztonság kétszeres: jelige, valamint személyes vonalkód. Így a névtelenség megtartása mellett az összecserélés teljes mértékben kiküszöbölhető.

A vizsgált személy anonimitása minden esetben biztosított és megtartott!

Mi történik az anonim szűrésen?

Az első találkozás
Az első találkozás feladata egy úgynevezett kockázatfelmérés, vagyis a szűrést végző orvos és az anonim jelentkező megbeszélik, hogy az adott esetben mekkora valószínűsége lehet-e a HIV pozitivitásnak? Amennyiben szükségesnek látszik, és ha a jelentkező kéri, elvégzik a vérvételt, amelynek alapján az együttműködő laboratóriumban elvégzik a szűrőtesztet.

Ehhez a vizsgálathoz a jelentkezőnek sem nevét, sem bármilyen személyes adatát nem kell megadnia, erre vonatkozó kérdést az orvos nem tesz fel. HIV szűrésünk anonim és ingyenes!

A tesztvizsgálat
A vérvételt minden alkalommal és kizárólag egyszer használatos eszközökkel végezzük! A HIV tesztet vénából vett vérrel végezzük szaklaboratóriumban, ahol a legmodernebb tesztanyagokkal dolgoznak orvos munkatársaink. A levett vért egy személyi vonalkóddal ellátott, egyszer használatos vákuum csőben tároljuk. Az eredményeket elektronikus úton kapjuk vissza. Kóddal védett adathordozón tároljuk, amelyeket kizárólag személyesen adunk át a vizsgált személynek.

Az eredmény
A vérvétel után 7-10 nap múlva, elkészül az eredmény, ezután bármelyik rendelési időben átvehető személyesen a rendelőnkben.

Levélben és telefonon nem közlünk eredményt, a visszaélések elkerülése miatt, védve a Te érdekeidet! Az egészségügyi adat, szigorúan bizalmas adatnak minősül!

Fontos!

 

  • A vizsgálati eredmény biztosságát az orvos aláírása támasztja alá!
  • A vizsgálati eredmény csak személyes használatra készül!
  • A szűrővizsgálat eredménye nem minősül hivatalos igazolásnak!

 

 

Amennyiben hivatalos – munkahelyi, alkalmassági, bevándorlási, spermabankhoz, lombikbébi programhoz szükséges – vizsgálat alkalmából igénylik a szűrést, azt csak az arra hivatott labor végezheti el nevesített formában!

A negatív vizsgálati eredmény
Ha a szűrővizsgálat negatív eredményt ad, a vizsgált személy HIV negatívnak minősül. Ebben az esetben, ha szükséges, és a jelentkező igényli, az orvos tájékoztatja arról, mit kell tenni ahhoz, hogy ezt a státuszát továbbra is megőrizze.

A pozitív vizsgálati eredmény
Amennyiben az első vizsgálat során pozitív eredményt kapunk, az a HIV pozitivitás alapos gyanújaként értelmezendő. Ilyenkor további vizsgálatra van szükség, amely vagy igazolja a pozitivitást, vagy cáfolja azt. Ez az úgynevezett verifikáció.

Ennek oka, hogy a szűrőteszttel az esetek egy részében ál-pozitív választ kaphatunk. Ál-pozitív eredmények születhetnek a HIV-vel azonos családba tartozó vírusfertőzés (retrovírusok) egyidejű jelenléte, vagy más, a vizsgálattal egyidejűleg zajló betegség eseteiben, esetleg a közelmúltban beadott védőoltás miatt.

Ezért pozitivitás gyanúja esetén további vizsgálatra van szükség. Az AATSZ a HIV pozitivitás diagnózisát nem állítja fel, ez csakis és kizárólag a szaklaboratórium feladata. A valódi pozitivitás bizonyítását hosszadalmas vizsgálat előzi meg, éppen azért, hogy a fent említett ál-pozitív lehetőségeket kiszűrjük. Mindez szakorvosi feladat, amelyet a szaklaboratórium végez.

Figyelem!
A pozitív eredményt adó szűrővizsgálat nem a vizsgált személy HIV pozitivitását jelenti, csak a HIV pozitivitás alapos gyanúját!

 

Nevesítés – a HIV pozitív beteg biztosítéka a terápiához

Azokban az esetekben szükséges a vizsgálatokat nevesíteni, amikor az együttműködő labor értékei szerint bizonyítottan pozitív eredményt kapunk a szűrővizsgálat után. Ez természetes, hiszen a beteg érdeke, hogy a további, a társadalombiztosító által finanszírozott vizsgálatokban és terápiában részesülhessen.

A HIV pozitivitás alatti terápiát és az AIDS betegség kezelését hazánkban a Szent László Kórházban végzik.

Pozitivitás esetén a nevesítés csakis és kizárólag a további betegellátás, a beteg érdekében történhet. A nevesített vizsgálat adatait (név és TAJ szám) kizárólag a vizsgáló orvos ismerheti meg, akit ebben az esetben is köt a titoktartási kötelezettség.

HIV teszt lehetőségek:

– anonim, önkéntes; eredmény 8 nap múlva: Ingyenes

– anonim, önkéntes Program-Kampány esetén és Partnerszervezetek kliensei részére: Ingyenes

– anonim, önkéntes – “gyors” eredmény 20 perc alatt: Térítéssel (ujjbegy vérből: 3000 Ft; Nyálmintából: 6000 Ft)

– Nevesített, önkéntes Igazolás: 3000 Ft